Čtvrtek, 28. března 2024

Podpora udržitelných forem dopravy není utopií

Podpora udržitelných forem dopravy není utopií

Využívání alternativních zdrojů energie se stává současným světovým trendem v dopravě. Podobně jako vyšší míra spotřeby OZE při výrobě energie, směřuje využívání netradiční zdrojů energie v dopravě především ke snížení znečišťování životního prostředí a zlepšení zdraví obyvatel měst a obcí. Stejně tak má významné sociální aspekty – např. zvyšuje zaměstnanost a dostupnost veřejné dopravy.

Klíčovým tématem pro hledání udržitelného způsobu života ve městech a obcích je otázka dopravy. Ve své současné podobě zatěžuje doprava životní prostředí nadměrnou produkcí emisí, zplodiny ze spalovacích motorů přímo ohrožují zdraví obyvatel nejen velkých měst a zvyšující se koncentrace skleníkových plynů v atmosféře ovlivňuje celosvětové klima. Jako reakce na stávající situaci se proto stále více prosazují šetrnější formy dopravy, které představují menší zátěž životního prostředí. Pojem udržitelné dopravy znamená v reálných podmínkách především snížení podílu individuální automobilové dopravy oproti veřejné dopravě. Vyjádřením tohoto přístupu je také hledání a podpora alternativních technologií v dopravě.

Fungující systém veřejné dopravy představuje udržitelnou alternativu k rostoucímu počtu automobilů v ulicích. Způsob, jak pozitivní dopad hromadné dopravy ještě zefektivnit je využívání autobusů na ekologické palivo (např. stlačený zemní plyn, tzv. CNG). Tuto cestu zvolili např. ve Zdravém městě Litoměřicích, kde je v provozu od září 2003. K atraktivitě veřejné dopravy přispívá také postupné zavádění nízkopodlažních vozidel, která umožňují přepravu osob s omezenou schopností pohybu. Ukázkovým příkladem je Zdravé město Kroměříž, kde se zaměřili nejen na obyvatele s tělesným handicapem, ale zohlednili i situaci občanů, kteří bez cizí pomoci cestovat nemohou. Pro ně dopravce bude zajišťovat i asistenční službu. Podobný postup chystají i ve Zdravém městě Hodoníně, kde by se měl na přelomu roku 2005/06 objevit první nízkopodlažní autobus schopný komunikace v rámci nového odbavovacího informačního systému.

Kvalitu života ve městech a obcích mohou pozitivně ovlivnit opatření vedoucí ke zklidňování dopravy. Tento trend spočívá mimo jiné v upřednostnění chodců a cyklistů oproti osobním automobilům ve veřejném prostoru, což se projeví např. budováním pěších zón a cyklostezek nebo omezením rychlosti a přístupu aut do vybraných částí obce. Omezit těžkou nákladní dopravu v historickém centru města se podařilo Zdravému městu České Budějovice. Tento projekt, spočívající ve vymezení zóny se zákazem vjezdu nákladních aut nad 6 t, byl v roce 2004 oceněn v soutěži „Zklidňování dopravy ve městech a obcích“ (více o letošním ročníku níže).

Ve směřování k udržitelné dopravě hraje velmi důležitou roli osvěta a praktické příklady. Tento úkol plní i mezinárodní kampaně jako Evropský týden mobility nebo Evropský den bez aut. Tyto aktivity Zdravá města již několik let podporují a aktivně se jich účastní. Součástí kampaní jsou různé osvětové akce, ale také např. možnost cestovat jeden den zdarma veřejnou dopravou. V současnosti se do akcí na podporu udržitelnějších forem dopravy zapojilo na 27 členů NSZM a tvoří tak více jak dvě třetiny všech zúčastněných měst a obcí v ČR. Více informací o proběhnuvších akcích přineseme ve speciálním zářijovém vydání Zpravodaje NSZM, věnovaném právě letošnímu Evropskému týdnu mobility a Evropskému dnu bez aut; již nyní se ale můžete dozvědět více na: http://www.nszm.cz/etm.

Autor: NSZM ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů