Pátek, 29. března 2024

Polsko: šance pro připravené

Polsko: šance pro připravené
Polsko je obrovským trhem s řadou podnikatelských příležitostí, které se českým firmám daří využívat. O úspěšnosti exportérů svědčí ostatně loňský vývoz v objemu více než 3,5 miliardy. Dynamika exportu pokračuje i letos, za prvních šest měsíců se vývoz zvýšil oproti prvnímu půlroku 2004 o celou čtvrtinu.
Exportéři se ale střetávají s překážkami, které jim znepříjemňují život při jejich snaze o podnikání u našich severních sousedů. Poláci upřednostňují polské zboží a tamní dravé firmy jsou českým silnou konkurencí v řadě oborů. Jedním z problémů jsou přetrvávající legislativní odlišnosti, náležitosti spojené s uznáváním certifikace a kvalifikace. Rozdílné jsou i národní předpisy pro podnikání v příhraničí. "Čech nemůže bez registrace v Polsku prodávat, Polák u nás v příhraničí ano," uvádí Jiří Germanič, ředitel Okresní hospodářské komory v Olomouci. Na hranici existuje ještě další problém, nedostatek přechodů pro nákladní auta do 3,5 tuny.
Čeští obchodníci nezřídka podceňují své polské partnery a mají zkreslenou představu o zaostalosti tamních firem. "Již při první návštěvě bývá český obchodník překvapen profesionalitou a srdečností polských podnikatelů," dělí se o zkušenost Dagmar Ponechalová, obchodní manažerka sdružení Czech-Pol Trade. "Někdy tato přátelskost bývá zneužívána při uzavírání obchodních vztahů. Pozor zvláště na triky s výhradním obchodním zastupováním či prodejem zboží a služeb za provizi," dodává Dagmar Ponechalová.
Vhodné je polského partnera si dobře prověřit. "Je to ale těžké, v Polsku neexistuje na internetu obdoba obchodního rejstříku jako u nás," upozorňuje Germanič.
Některé české firmy přicházejí do Polska nedostatečně připraveny, chybí jim kompletní propagační materiály či aktuální obchodní vzorky. Naši byznysmeni také občas zapomínají na to, že ne všichni polští obchodníci ovládají perfektně angličtinu. Před schůzkou je třeba se dohodnout na jednacím jazyku.


Podnikatelské příležitosti v Polsku
stavby a produkty pro výstavbu silnic, dálnic, mostů a rekonstrukce železnic
investiční výstavba do dopravní infrastruktury
zemědělská technika, stroje a zařízení pro zemědělství (potravinářství), lesnictví a sadařství
ekologické technologie, obnovitelné zdroje energií
zařízení k ochraně životního prostředí, především k výstavbě čističek odpadních vod, technologie na zpracování biomasy
strojírenství, ocelářské výrobky
Zdroj: CzechTrade
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů