Čtvrtek, 28. března 2024

Neekologické dotace

Neekologické dotace
Debatu o ekologických dopadech dotací a dalších veřejných podpor, jako jsou daňové úlevy, včetně netradičních pohledů na jejich společenské souvislosti, má otevřít studie, kterou vydalo Hnutí Duha a Zelený kruh ve své nové edici APEL. Podle autorů studie subvence za cenu vysokých finančních nákladů paradoxně podporují trend, kterému se stát zároveň snaží zabránit.

Typickým příkladem je třeba financování rozvoje těžby a spalování lignitu na Hodonínsku, což je druh uhlí s nejvyššími měrnými exhalacemi oxidu uhličitého. Vláda podporuje zvláštní daňovou úlevou leteckou dopravu, nejšpinavější způsob dopravy, zajišťuje zemědělcům zlevněnou naftu, přímými dotacemi motivuje zemědělce k rozorávání posledních zbytků zeleně v krajině a její přeměně na ornou půdu.

Celkové přímé i nepřímé podpory pro uhlí, ropu, zemní plyn a jadernou energetiku v původní evropské patnáctce činily asi 24 miliard eur ročně. Česká republika byla podle podílu veřejných podpor na hrubém domácím produktu s 2,8 procenta v roce 2003 na druhém místě (po Rakousku). V absolutním čísle činily dotace asi 71 miliard korun. Podle studie se ovšem kontraproduktivní subvencování během posledních patnácti let přece jen výrazně zmenšilo, zejména energetické dotace prošly podstatnou proměnou. Stále však zbývají takové dotace, které přímo nebo nepřímo podporují další ekologické škody. Pozici škodlivých projektů na trhu vylepšují především státní bankovní záruky, pojištění exportních rizik a podobné podpory. Stoupá tak jejich šance, že uspějí proti ekologicky čistší konkurenci.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů