Pátek, 19. dubna 2024

Úspěch Litomyšle a Písečné

Úspěch Litomyšle a Písečné
Evropská soutěž Entente Florale Europe (Kvetoucí sídla) vyvrcholila 9. září v maďarském městě Györ slavnostním udílením cen. Soutěže se zúčastnilo 11 evropských zemí: Belgie, Česká republika, Francie, Chorvatsko, Irsko, Maďarsko, Nizozemsko, Německo, Velká Británie, Rakousko a Slovinsko. Každá nominovala město a vesnici, většinou vítěze národních soutěží a jednoho člena mezinárodní poroty. Samozřejmostí je vysoká kvalita prostředí soutěžících sídel.

Českou republiku letos reprezentovaly město Litomyšl a obec Písečná v okrese Ústí nad Orlicí. Za čtyři roky účasti ČR v soutěži získala naše sídla zatím nejlepší ocenění: Litomyšl stříbrnou medaili a vesnice Písečná poprvé v historii zlatou medaili. Zahraniční porotci ocenili zejména kvalitní prezentaci sídel a organizační zajištění celého hodnocení.

Předmětem soutěže Entente Florale Europe je kvalita životního prostředí sídel a citlivý přístup ke krajině s důrazem na lidskou pospolitost a spolupráci. Soutěž přispívá k pochopení základní pravdy: I na nás osobně záleží, v jakém prostředí žijeme a budeme žít. V zemích západní Evropy se kvalitní prostředí sídel stává běžnou životní potřebou místních obyvatel. Právo užívat logo Entente Florale Europe je také zárukou atraktivního turistického cíle uváděného cestovními kancelářemi.

"Český organizační tým oceňuje pečlivou systematickou přípravu obou sídel, výbornou spolupráci jejich týmů a aktivní účast místních obyvatel. Velkým přínosem je přímé zapojení Pardubického kraje. Vážíme si osobního zájmu starostů Ing. Jana Janečka (Litomyšl) a Ing. Josefa Zámečníka (Písečná) a člena rady Pardubického kraje Ing. Petra Šilara," uvedla Drahomíra Kolmanová, zástupkyně ČR v evropském organizačním týmu Entente Florale Europe.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů