Čtvrtek, 25. dubna 2024

K desetiletému jubileu Veřejné zeleně města Brna

K desetiletému jubileu Veřejné zeleně města Brna
K příležitosti připomenutí 10. výročí založení příspěvkové organizace Veřejná zeleň města Brna (dále jen VZmB) proběhla ve středu 19.10.2005 v 16.00 hod slavnostní otevření opravené lávky ve Wilsonově lese, které bude spojeno s oslavou Dne stromů. Akci pořádala příspěvková organizace Veřejná zeleň města Brna k příležitosti připomenutí své desetileté existence. Součástí akce byla výsadba stromu na počest mezinárodního Dne stromů, který se každoročně slaví v České republice a letos i v celé střední Evropě o den později.

VZmB byla založena v roce 1995 jako příspěvková organizace, která má za úkol starat se o nejvýznamnější brněnskou zeleň a v letošním roce tedy slaví 10.let své existence. Organizaci jsou svěřeny do správy parky Špilberk, Denisovy sady s dvěmi Kapucínskými terasami a Studánkou, park Koliště I., Lužánky, Tyršův sad a nejnověji také Wilsonův les. Celková rozloha parků ve správě VZmB činí 72, 9 hektarů. Organizace se dále stará také o svěřená uliční stromořadí na celém území města Brna, ve kterých k 31.12.2004 evidovala 16.464 stromů, z toho 5117 mladých výsadeb. U svěřené zeleně vykonává organizace správu, údržbu a postupnou rekonstrukci. VZmB se dále zabývá vlastní produkcí, prodejem okrasných rostlin a osvětovou činností v oblasti problematiky veřejné zeleně.

19.10.2004 v 16.00 hod bude slavnostně ve Wilsonově lese otevřena opravená lávka pro pěší. Lávka postavená v 70. letech 20. století byla opravena na jaře 2005. Kromě oprav nosné konstrukce a opěr byla provedena i oprava pochozí vrstvy lávky a kovové zábradlí bylo opatřeno novým nátěrem. Byly zhotoveny nové nástupy na lávku, v okolí lávky se dokončují probírky porostů. Navazující cesta ve směru do Pisárek bude do konce roku opatřena novým povrchem, na obou koncích lávky budou instalována odpočívadla. V listopadu bude okolí lávky i navazujících cest osazeno dřevinami, doplněno bude především keřové patro. Současně s otevřením opravené lávky proběhne výsadba stromu - tedy o den dříve, než se oficiálně slaví v České republice svátek Dne stromů. Pro výsadbu bude použit buk (Fagus sylvatica). Na místo akce se lze nejlépe dopravit trolejbusem č. 39, konečná stanice Barvičova a poté pokračovat pěšky kolem Biskupského gymnázia lesní cestou dolů k lávce. Automobilem lze zaparkovat u Biskupského gymnázia.

VZmB připravila k příležitosti připomenutí 10. výročí svého založení šest kulturně-společenských akcí. Prvních pět akcí již proběhlo. 19.4.05 byla slavnostně dokončena obnova stromořadí na ulici Vojanova v Židenicích. Dne 24.5.05 byla oficiálně otevřena nově zrekonstruovaná část Denisových sadů. Spuštěny zde byly tzv. vodní schody; v rámci akce proběhla módní přehlídka a koncert dechové hudby. Následoval Den pro nevidomé a slabozraké v Tyršově sadu, který se společně se soutěží Květiny hmatem a kulturně-osvětovým programem odehrál v parku 13.6.05. První letní den, 21.6.05, byl slavnostně uveden do provozu potok Ponávka v parku Lužánky. Akce byla opět doprovázena kulturním programem a proběhla zde soutěž pro děti v pouštění lodiček po Ponávce. 22.9.05 byla otevřena výstava Podzim v parku Špilberk, která mapovala práci VZmB v průběhu její existence a v další expozici návštěvníkům ukázala některé parky a stromořadí na historických snímcích.

Otevření opravené lávky a výsadba při příležitosti oslavy Dne stromů byla poslední akcí, která bude letos posledním oficiálním připomenutím desetileté činnosti VZmB.

V pátek 21. října 2005 odvolali brněnští radní s okamžitou platností  dlouholetou ředitelku Veřejné zeleně města Brna a bývalou členku Rady města Brna a dřívější předsedkyni komise životního prostředí města Ing.Olgu Novákovou. Na místo bude údajně vypsáno nové výběrové řízení.

ZDROJ: VZMB,Rovnost

 

 

 


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů