Pátek, 19. dubna 2024

České ekonomice se daří, odnáší to příroda

České ekonomice se daří, odnáší to příroda
Ostravský Mittal loni vyrobil 3,2 miliónu tun tekuté oceli, nejvíce za posledních patnáct let. Obdobně dobře se vedlo i ostatním tuzemským ocelářským firmám.
Výjimečná sezóna se ovšem projevila i na kvalitě ovzduší: ačkoli oceláři nepřekročili povolené emisní limity, z komínů podle Ministerstva životního prostředí vypustili téměř o čtyři tisíce tun oxidu uhličitého více než v roce 2003, přibylo i síry či oxidů dusíku.
Hutě jsou názorným příkladem toho, na co ve své poslední zprávě o stavu životního prostředí upozorňuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD): v posledních letech se Česku nedaří dosáhnout, aby s růstem ekonomiky zároveň klesalo znečišťování přírody. Některých škodlivin dokonce přibývá.
"Během sledovaného období byl dosažen jen malý pokrok při oddělování růstu HDP od negativních dopadů na životní prostředí," konstatuje se v dokumentu OECD hodnotícím ekologii od roku 1998.
Výjimkou jsou podle organizace pouze emise oxidu siřičitého vypouštěné především uhelnými elektrárnami. Ty se dařilo snižovat. Továrny také odebírají méně vody.

Neúspěšné ekologické roky
"Zatímco začátek 90. let byl charakterizován výrazným zlepšením situace restrukturalizací ekonomiky a důležitými kroky v oblasti životního prostředí, v období let 1998 až 2005 nedošlo k žádnému podstatnému zlepšení," uvádí se ve zprávě.
Například elektrárny ČEZ ještě v roce 1999 vypustily o 23,6 tisíce tun oxidů dusíku méně než v roce 1995. V roce 2000 ale emise o deset tisíc tun vzrostly a od té doby jsou zhruba na stejné úrovni.
Společnost ČEZ proto plánuje, že po roce 2010 zmodernizuje čtyři staré uhelné elektrárny a postaví dvě nové. Tím se zlepší jejich účinnost a zároveň se i sníží znečišťování ovzduší. "Emise poklesnou na třetinu současného stavu," slibuje mluvčí Ladislav Kříž.
OECD vyčítá Česku, že emise oxidů síry, dusíku a oxidu uhličitého na jednotku HDP jsou jedny z nejvyšších mezi členskými státy organizace. Přibývá i odpadků z domácností. A na polích se stále více používají dusíkatá hnojiva.
Zpráva si všímá i rozvoje silniční dopravy: "V období 1998 až 2003 vzrostl HDP o dvanáct procent, nákladní silniční doprava o 37 procent," konstatuje OECD. Podle Ministerstva životního prostředí právě doprava zboží i osob po silnici představuje nejzávažnější ekologický problém současnosti.
Český hydrometeorologický ústav naměřil na téměř polovině z 85 automatických stanic, že letošní limity pro mikroskopický prach (který může způsobit závažné zdravotní problémy) byly překročeny už počátkem října.
Nevládní organizace ve své studii o dopravě uvedly, že většina peněz z evropských fondů i rozpočtů nových členských zemí EU směřuje do nejméně ekologických dopravních projektů - na silnice.
Ze všech dopravních půjček od Evropské investiční banky, které si Česko vzalo, šlo na silnice bezmála pětapadesát procent.

OECD: Šetřete energiemi
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj doporučuje české vládě, aby ještě více tlačila firmy k efektivnějšímu využívání energií při výrobě: "Energetická náročnost je 1,7násobně vyšší, než je průměr evropských států OECD."
V tom se zpráva shoduje se studií Mezinárodní energetické agentury, která konstatovala, že zatímco v Česku klesla od roku 1990 energetická náročnost o 17, na Slovensku to bylo o 27 procent.
Velký potenciál úspor přitom mají i domácnosti. Spousta domů totiž stále není zateplených.

Ekonomika vs. příroda
špatné zprávy
Používání dusíkatých hnojiv stouplo v letech 1998 a 2003 o třetinu.
Emise oxidů dusíku (z továren a aut) od roku 1998 vzrostly o tři procenta.
Mezi lety 1990 a 2003 sice klesla energetická náročnost výroby o šestnáct procent, i tak ale zůstává druhá nejvyšší ze všech států OECD.
"Od roku 1998 byl dosažen jen malý pokrok při oddělování růstu HDP od negativních dopadů na životní prostředí," tvrdí zpráva OECD.
dobré zprávy
Elektrárny, hutě, chemičky a další podniky vypustily v roce 2003 do ovzduší o 88 procent méně oxidu siřičitého než v roce 1990.
Podniky v roce 2003 odebraly oproti roku 1990 o bezmála polovinu méně vody z řek a vodovodů.
Zdroj: OECD
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů