Pátek, 19. dubna 2024

Záruční banka půjčí i na kotelnu

Záruční banka půjčí i na kotelnu
Jen tři měsíce stačily tachovskému výrobci dveří Rudolfovi Tomšů k vyřízení žádosti o úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). V rámci Operačního programu průmysl a podnikání, konkrétně programu Kredit, získal miliónovou půjčku s tříprocentním úrokem na pět let. Banku přesvědčil svým projektem výstavby zařízení, které hospodárně a ekologicky využívá dřevěný odpad z truhlářské výroby.
Investice do kotelny a výroby eurobriket přijde podnikatele celkem na dva a půl miliónu korun. Jeden a půl miliónu financuje Tomšů z vlastních prostředků. "Jistě byla možnost získat úvěr i někde jinde, ale ne za tak výhodných podmínek," popisuje důvody svého zájmu o program Kredit. Svou roli sehrála i skutečnost, že už dříve čerpal od ČMZRB jeden úvěr. "Líbil se přístup a jednání o něm. Takže když vznikla potřeba, zavolal jsem jim."
Získání úvěru v rámci programu Kredit však není tak jednoduché, jak by se na tomto skoro vzorovém příkladu mohlo zdát. Podmínky pro přijetí žádosti jsou na poměry často zadlužených firem poměrně přísné. Jde o program určený pro malé a střední podnikatele. Úvěry na podporu menších investic - takzvaný malý úvěr - či rozšíření provozu firmy se poskytují ve výši od 200 tisíc do dvou miliónů korun, v další kategorii nabízí Kredit až sedm miliónů.
Žadatel ale mimo jiné nesmí dlužit ani korunu na daních, sociálním a zdravotním pojištění a dalších povinných odvodech, nesmí dlužit žádným státním institucím, krajům, obcím, jiným svazkům ani svým zaměstnancům na mzdách. A musí předložit smysluplný podnikatelský plán, který přesně odpovídá jeho předmětu podnikání.
"S projektem pana Tomšů nebyl skoro vůbec žádný problém. Šlo o dobře připravený podnikatelský plán," říká Jaroslav Šibra, konzultant plzeňského Institutu průmyslového managementu, který v pozici Regionálního poradenského a informačního centra posuzuje pro ČMZRB přihlášené projekty.
"Podnikatel přijde se svým záměrem a zbytek je na nás a na bance," popisuje postup Šibra. Záměr žadatele obrazně přirovnává ke hrubě otesanému kmenu, který poradenské centrum společně s podnikatelem "přitesá, doplní, ale někdy i rozmluví".
A je vůbec k dispozici dost peněz? Dostane se na všechny? "Žadatele budeme schopni uspokojit i celý příští rok," tvrdí vrchní ředitel úseku podpory a strategie v ČMZRB Lubomír Rajdl.

Program Kredit
Malý úvěr
Žádat o něj mohou malé firmy, které mají uzavřeno maximálně sedm po sobě jdoucích zdaňovacích období. Získat mohou částku od 0,2 do dvou miliónů korun. Splatnost může být až pět let, je možné sjednat odklad první splátky o 12 měsíců. Jako ručení se vyžaduje směnka. Výhodou je i nízké úročení sazbou čtyři procenta ročně. Úvěr je možné čerpat až na 90 procent uznatelných nákladů.
Standardní úvěr
Alternativou k malému úvěru je standardní úvěr. Podmínky poskytování jsou podobné. Částka, kterou si podnikatelé mohou půjčit, je větší - dva až pět miliónů - a splatnost může činit až šest let. Je možné jej čerpat na 80 procent uznatelných nákladů.
Podřízený úvěr
Půjčka může činit od 0,5 do sedmi miliónů korun, splatnost může být až osm let. Odklad první splátky může činit až pět let od data podpisu smlouvy o úvěru. K financování projektu je nutné využít jiného bankovního úvěru či leasingu.
Zdroj: ČMZRB
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů