Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek a hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann jsou pozváni do Přimdy na slavnostní zahájení činnosti správy CHKO Český les. Ta má svého zástupce nejen právě v Přimdě, ale počítá s nimi i do Tachova a Domažlic. Akce se uskuteční zítra v Horském hotelu v Přimdě a zúčastní se jí také starostové okolních měst a obcí a další hosté.

MIKULOV - Obezřetnost a opatrnost, ale ne šíření paniky, takový je přístup Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava k humbuku kolem ptačí chřipky. Názor dokládají posudky odborníků.
Nádrže Vodního díla Nové Mlýny figurují ve schématech hrozby šíření ptačí chřipky jako jeden z kritických bodů na našem území. Prostřední z trojice jezer je určeno výhradně jako ptačí rezervace, slouží jako oblíbená zastávka stěhovavých ptáků. "Zatím jsme nepřijali žádné mimořádné opatření. Naši lidé vědí, jak postupovat při nálezu uhynulého ptáka," uvedl vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Matuška.
Podle odborníků existuje nejméně 144 kmenů ptačí chřipky. U volně žijících ptáků, nejčastěji u vodního ptactva, se vyskytují v nízkých hladinách, které mohou způsobit maximálně lehčí průběh nemoci. Obávaný kmen H5N1 je vysoce patogenní, před rozšířením ptačí chřipky v jihovýchodní Asii, ale nebyl nikdy zaznamenán u volně žijících ptáků.
Riziko nákazy od divoce žijících ptáků je podle ornitologů zcela zanedbatelné a může být ještě sníženo, pokud se lidé vyhnou kontaktu s nemocným nebo mrtvým ptákem.

Velešín - Ochránci přírody na jaře s napětím čekali, jak čápi po svém příletu z teplých krajin přeměnu hnízda přijmou. Z čapího pohledu totiž ze starého mohutného hnízda zbyly jen trosky. Ochránci tedy bedlivě sledovali, jestli se čápi pustí do stavby hnízda nového, nebo své hnízdiště opustí. Čáp se na své hnízdo vrátil a zdržoval se na něm po celé léto. Samice, která přiletěla později, ale samce po krátké době zřejmě opustila. "Samice přiletěla strašně dlouho. Pak už bylo pozdě na hnízdění," řekl Jiří Růžička. Velešínští čápi tedy letos mláďata nevyvedli, snad se jim to podaří v příštím roce.

Kamenický Šenov - Na rozsáhlý projekt odkanalizování části města se v příštích letech chystá Kamenický Šenov. Přestože práce by měly být zahájeny až v roce 2007, přípravy jsou v plném proudu již nyní.
Náklady na odkanalizování pravobřežní části Šenovského potoka, která čítá velké množství ulic, byly vyčísleny na 80 milionů korun. "Za tyto finance by se mělo vybudovat osm kilometrů splaškové kanalizace s napojením na stávající čistírnu odpadních vod v České Kamenici," uvedla ing. Marie Horčičková, tajemnice Městského úřadu v Kamenickém Šenově. Podle jejích slov se odkanalizování týká pouze pravobřežní části potoka. V současné době je vydáno územní rozhodnutí. "Stavební povolení je v kompetenci Odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém Boru," dodala Horčičková. Projekt je plánován na několik let a vyjasněné zatím není ani jeho financování. Peníze by měly být zajištěny přes Severočeské vodovody a kanalizace a.s. a pravděpodobně budou čerpány z Evropské unie. Výkopové práce spojené s odkanalizováním by město rádo spojilo s rekonstrukcí silnic. "Postupně s budováním nové kanalizační sítě a pokládkou sítí nízkého napětí budou upraveny i povrchy komunikací," podotkla na závěr tajemnice Horčičková.

Habrovice - Dno habrovického rybníka čeká od ledna celková úprava, především odbahnění. Hospodář ústeckých rybářů Miroslav Rada to potvrdil s tím, že habrovický rybník nebyl odbahněn minimálně třicet let a leží tam až metr kalu a bahna.
"Po nedávném výlovu šupináčů necháme rybník vypuštěný, aby se vyschlé bahno shrnulo a na dně se vytvořila přístupová cesta pro nákladní vozidla. Bahno pak bude buldozer nakládat na auta a odvážet, " popsal první etapu zušlechtění rybníka hospodář Rada.
Město, které je majitelem rybníka, vypíše na zhotovitele prací výběrové řízení. Odbahnění a další úpravy dna musejí dělníci zvládnout do konce dubna příštího roku, kdy na základě dohody s ochránci přírody musí být rybník opět napuštěn a nasazeny do něj ryby. "Po podzimním slovu ryb v příštím roce by se měla při druhé etapě prací zpevnit hráz a měly by se vybetonovat svahy a okolní cesty určené pro sportovní rybáře," poznamenal jednatel ústeckých rybářů Josef Kusebauch. Rybáři mají od města rybník v pronájmu.
Šéf chabařovických sádek Jiří Malinský řekl, že po nedávném slovu rybníka putovaly malé ryby k zakomorování do sádek, aby mohly být nasazeny do sportovních nebo chovných rybníků na Ústecku

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů