Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Olomouc - Povodí Moravy se v nejbližší době pustí v Olomouci do nejvýznamnějších protipovodňových opatření. Půjde o stavbu obtokového kanálu na řece Moravě, který má omezit škody při záplavách. Koryto řeky by mělo po dokončení odolat až třísetleté vodě. Stavba bude stát 370 milionů korun. Podle mluvčí Povodí Moravy Dany Meissnerové jde o jednu z největších investic. "Jedná se o začátek rozsáhlých stavebních úprav na řece Moravě na území města Olomouce,"řekla mluvčí. Protipovodňová opatření změní i dopravu v jižní části města. Stávající most přes Moravu, který je v nevyhovujícím stavu, bude demontován a nahrazen novým. Zahájení stavby přivítalo také vedení olomoucké radnice. "Jde o začátek, to hlavní teprve přijde. Myslím tím rekonstrukci mostů přes Moravu a Bystřici a prohlubování koryta řeky,"řekl náměstek primátora Jaromír Czmero. Stavba bude financována ze státních prostředků, přičemž stát pokryje 50 procent nákladů z Evropské investiční a rozvojové banky. Bude se na ní podílet také kraj, který uvolní 180 milionů korun, a olomoucká radnice, jež přispěje osmi miliony.

Skupina kritiků největšího maloobchodního řetězce světa, americké Wal-Mart Stores, zahajuje první televizní kampaň, ve které chce vystoupit proti některým aktivitám řetězce. Šot bude trvat 30 vteřin a objeví se v televizních sítích CNN a CNBC. Kritici se snaží upozornit na to, že Wal-Mart vyplácí nízké mzdy a nepřiznává některé zaměstnanecké výhody, v reklamě ale poukážou také na další problémy, třeba otázka ochrany životního prostředí. Reklama bude koncipována jako krátký dokument. Skupina, která se na řetězec chystá, si říká Wake-Up Wal-Mart (Probuďte Wal-Mart) a na jejím financování se podílejí odbory.

Už počtvrté připravuje Agentura NKL Žofín v rámci cyklu Žofínských fór Setkání primátorů a starostů měst a obcí. Uskuteční se ve Velkém sále paláce Žofín 13. prosince od 13 hodin. Na fóru vystoupí premiér Jiří Paroubek, ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, náměstek ministra financí Eduard Janota, ředitelé státních fondů rozvoje bydlení, dopravní infrastruktury a životního prostředí. Část programu bude věnována dotazům a diskusi, která bude pokračovat i na závěrečném společenském setkání.. Mediálním partnerem fóra starostů a primátorů je Moderní obec. Zájemci o účast se mohou informovat na tel.: 224 930 848.

V areálu plzeňské Škodovky se ve středu krátce po polední stala tragická nehoda. Jeden ze zaměstnanců firmy, která tam provádí demoliční práce, spadl po hlavě do drtičky zdiva a odpadu. Nehodu nepřežil.
vytisknout emailem
"Na místo ihned vyrazili hasiči, kteří muže vyndali z drtičky a položili na plošinu u stroje," sdělil iDNES mluvčí plzeňského hasičského záchranného sboru František Vaško.
Dělník však po vytažení nejevil známky života. Jeho smrt potvrdil i přivolaný lékař záchranné služby. Na místo nehody přijel také soudní znalec a policie, která vyšetří příčiny nehody.

Rád bych navázal na nedávný otevřený dopis Českého svazu   ochránců     přírody  , kteří protestují proti znázornění bobra jako škůdce v reklamě jedné z domácích pojišťoven.
Pracoval jsem několik let v pojišťovnictví a ještě nejsem z oboru tak dlouho, abych nevěděl, co se dá pojistit a co ne. Od začátku jsem proto reklamou s bobrem udiven, protože nás přesvědčuje, že škodu vzniklou na domě, jehož základy ve vodě prokouše bobr a dům proto spadne, nám uhradí pojišťovna, a to ještě bleskovou rychlostí.
Rád bych upozornil všechny důvěřivé diváky, že žádná tuzemská pojišťovna jim neuhradí škodu způsobenou bobrem ani jiným, sebevtipnějším divoce žijícím zvířetem. Pojištění domácnosti ani pojištění stavby takové škody prostě nekryjí. Máte-li třeba na chalupě přemnožené hlodavce a ti vám rozkoušou vše, co jim přijde do cesty, pomůžou vám možná pastičky, ale určitě ne pojišťovna. Reklama s bobrem je tedy přinejmenším zavádějící. David Brzek, Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů