Sobota, 20. dubna 2024

V Praze je nadále zřejmě možno elektrospotřebiče zadarmo uložit na sběrném dvoře

V Praze je nadále zřejmě možno elektrospotřebiče zadarmo uložit na sběrném dvoře

Na rozdíl od Brna je v Praze nadále možno ukládat vysloužilé elektrospotřebiče na sběrných dvorech. Vyplývá to tak alespoň z webu Pražských služeb.

Sběrné dvory

Ve sběrných dvorech mohou Pražané bezplatně odkládat vybrané druhy odpadů - objemný odpad (nábytek, zařízení domácnosti), elektrošrot (pračky, televize, rádia, sporáky, počítače, videa..), kovový odpad, dřevěný odpad, odpad z údržby zeleně, suť z bytových úprav v množství do 1 metru krychlového zdarma, papír, sklo, plasty, kartony a nebezpečné složky komunálního odpadu, včetně starých chladících zařízení. Zpoplatněno je pouze odložení pneumatik osobních vozidel (25 Kč za kus) a suti, pokud její objem přesáhne jeden metr krychlový. Osoby, které neprokáží svůj trvalý pobyt na území hlavního města a podnikatelé mohou sběrné dvory využívat pouze za úhradu, která kryje náklady na další využití nebo odstranění odpadu.

Odvoz velkoobjemového odpadu

Pražané mají možnost zajistit si odvoz velkoobjemového odpadu (např. rozměrnější nábytek, elektrošrot, kovový a dřevěný odpad) písemnou objednávkou zaslanou faxem, e-mailem, poštou nebo osobně na příslušném sběrném dvoře. Svoz zajišťují nákladní automobily, na které lze naložit maximálně 12 m3 nebo maximálně 3 000 kg. Cena za odvoz se skládá ze dvou položek: Z ceny za dopravu, která je účtována z nejbližšího sběrného dvora na místo nakládky a zpět  v ceně 16 Kč za km a z ceny za naložení 1 m3 odpadu, která činí 100 Kč. Pokud např. počítáme dopravu na vzdálenost 10 kilometrů a plné naložení nákladního automobilu, bude cena činit 160 Kč 1200 Kč. K cenám bude připočítána sazba DPH ve výši 19%.

ZDROJ: Pražské služby a.s. 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů