Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČEZ si dělá, co chce

ČEZ si dělá, co chce
 Ekolog a předseda Strany zelených Martin Bursík ke zdražení cen energií říká, že 1. ledna se staneme unikátní zemí, kde při otevření trhu nedojde ke zlevnění elektřiny, ale k jejímu zdražení. "Selhal stát. Nedokázal vytvořit konkurenční prostředí," uvedl.

HN: Základní otázka fóra zní: Budou ceny energie už jenom růst?
Ano. Ceny energií budou - vyjma krátkodobých výchylek - už jen růst. Důvodem je, že se světová energetika opírá o neobnovitelné, tedy vyčerpatelné zdroje energie. S jejich rostoucí vzácností roste i cena. Zdražování se zastaví, až když se energetika přeorientuje na obnovitelné zdroje.

HN: Existují cesty z této pasti?
Jsou dvě: zvyšování energetické efektivity, včetně investic do úspor energií, a přechod na obnovitelné zdroje. Ceny fosilní elektřiny stoupají kvůli její vzácnosti a ochraně klimatu, ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů klesají s rozvojem jejich výroben, s poklesem investičních nákladů. V jednom bodě se tyto křivky protnou.

HN: Energetici ale říkají, že elektřina je zboží stejně jako plyn či ropa. A jejich ceny se mění podle poptávky a světových cen. Platí to i o elektřině?
Energetici mají za to, že se pohybují v prostředí s tržními cenami elektřiny. To je pravda jen částečně. Existuje sice konkurence ve výrobě a obchodování a cena elektřiny závisí na ceně primárního zdroje energie. Ale v ceně elektřiny není započtena cena za poškozování životního prostředí, zhoršování zdravotního stavu obyvatel a tak dál. To hradí spotřebitelé zhoršenou kvalitou života a investicemi státu do ochrany životního prostředí. Kvůli ochraně klimatu se prosazuje v Evropě trend zahrnout náklady za škody do cen elektřiny. To čeká i nás.

HN: Proč podle vás tedy ceny elektřiny růst nemusí? Máme silný ČEZ a slabý Energetický regulační úřad?
U nás ceny zvyšuje jednostranně ČEZ. Na jedné straně se chlubí, že je nejziskovější energetickou firmou v Evropě. Na druhé v momentě, kdy se snižuje role regulátora, vytahuje ceny na úroveň cen v okolních zemích. Průmysl už nyní platí u nás za elektřinu víc než třeba ve Francii či v USA.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů