Sobota, 20. dubna 2024

Čím bude svítit nová Evropa?

Údaje vyplývající z průzkumu  ukazují zatím nepříliš potěšitelnou situaci v Evropě.
Čím bude svítit nová Evropa?
Obce po celé Evropě mohou dosáhnout roční úspory až 600-700 milionů eur, sníží-li provozní náklady tím, že nahradí energeticky neefektivní systémy pouličního osvětlení novými, energeticky efektivními technologiemi. Vyplývá to z nového průzkumu, který provedla v rámci Evropy v oblasti veřejného osvětlení společnost Philips.

"Společnost Philips investovala v posledních letech velké prostředky do výzkumu a vývoje nové generace velmi kvalitních a energeticky efektivních systémů pouličního osvětlení," říká Marc de Jong, výkonný viceprezident divize osvětlovací techniky společnosti Philips. Kvalitnější osvětlení navíc znamená bezpečnější silnice i příjemnější prostředí obcí a měst jak pro obyvatele, tak pro turisty.

ŠETŘÍ NÁKLADY I PROSTŘEDÍ

Nová technologie pouličního osvětlení by nejen mohla evropským obcím každoročně ušetřit stovky milionů eur, ale přechod na nový systém by měl velké výhody z hlediska emisí  CO2  a stejně tak by se v porovnání se současným stavem zvýšila i estetická kvalita a bezpečnost ulic. Kromě značných úspor nákladů ukazují čísla vyplynuvší z tohoto výzkumu i obrovské  ekologické  výhody. Pokud by byly energeticky neefektivní systémy pouličního osvětlení (např. dnes již zastaralé rtuťové výbojky a plynové systémy) nahrazeny modernějšími, energeticky efektivními technologiemi, a tudíž úspornější technologií, snížil by se roční objem emisí  CO2  v Evropě o 3,5 milionu tun. Toto číslo představuje ekvivalent spotřeby  CO2  175 milionů stromů, spálení 19 milionů barelů ropy nebo ročního výkonu dvou elektráren (1 000 MWE). V průměru se to rovná 100 kg  CO2  ročně na jedno osvětlovací místo.

Údaje vyplývající ze zmíněného průzkumu však ukazují zatím nepříliš potěšitelnou situaci v Evropě. Výrobci energie plánují posilování výrobních kapacit a výstavbu nových elektráren (dnes hlavně jaderných či větrných), ale méně už se jejich úsilí zaměřuje na možnosti, jak s vyráběnou energií lépe hospodařit, a tak aspoň částečně snížit její stále rostoucí spotřebu. Přitom přibližně třetina evropských silnic a dálnic je stále osvětlována pomocí energeticky neefektivní technologie rtuťových výbojek pocházející z šedesátých let minulého století. Dokud bude těchto 35 milionů zastaralých lamp používáno, budou spotřebovávat dvakrát více elektrické energie, než je nutné.

OSVĚTLENÍ NOVÉ GENERACE: KOMPAKTNÍ, ALE EFEKTIVNĚJŠÍ

K hlavním výhodám moderních osvětlovacích systémů patří jejich prostorová i energetická úspornost a šetrnost k  životnímu   prostředí  . Např. nové systémy pouličního osvětlení řady Philips CosmoPolis jsou zdrojem výrazně kvalitnějšího osvětlení, ale přitom více než dvakrát efektivnější z hlediska provozních nákladů než starší rtuťové výbojky. Nejnovější technologie je také o 65 % menší než její předchůdci, takže na výrobu nových svítidel či světelných těles je zapotřebí jen poloviční množství materiálu a do ovzduší se vypustí méně emisí  CO2  souvisejících s dopravou tohoto materiálu. Nejnovější technologie pouličního osvětlení také pokračuje v trendu snižování obsahu nebezpečných látek. Tento typ osvětlovacích systémů má nejnižší obsah rtuti ve své kategorii a šetří průměrně 100 kg  CO2  ročně na jedno osvětlovací místo.

Nová energeticky efektivní technologie má náskok i před novou progresivní evropskou legislativou, která se týká  ekologické  konstrukce výrobků spotřebovávajících energii (tzv. EUP/EUP Directive), jež má stanovit minimální hodnoty energetické efektivity. Doba návratnosti počáteční investice související s přechodem na novou technologii je nyní pouhý jeden rok a kvalita osvětlení nemá absolutně žádný negativní dopad na bezpečnost silničního provozu či ulic, ani na estetickou hodnotu.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů