Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Další proti skleníku. Americký stát Vermont se přidal ke čtveřici států, které se rozhodly přijmout velmi přísnou kalifornskou legislativu, jejímž cílem je výrazné omezování emisí skleníkových plynů vznikajících v dopravě. Tato legislativa sice spadá pod federální působnost, ale Kalifornie získala z tohoto pravidla výjimku, a to proto, že opatření realizovala dřív, než federální vláda Spojených států amerických začala tuto oblast jakkoli regulovat. Jednotlivé státy USA si tak dnes mohou vybrat, jestli se budou řídit federálními pravidly nebo přijmou ta kalifornská.

Britská vláda plánuje ostře zasáhnout proti motoristům, kteří překračují na dálnicích současný rychlostní limit 70mil/hod (cca 110 km/hod), aby Británie dosáhla požadovaného omezení emisí skleníkových plynů.
Činitelé britské vlády přiznávají, že akce, jejichž cílem bude donutit 15 milionů motoristů, kteří v současnosti porušují rychlostní limit na dálnicích, bude "politicky citlivé", ale zdůrazňují, že to povede k ušetření podstatného množství kysličníku uhličitého. Motory automobilů při rychlosti vyšší než 110 km/hod velmi rychle přestávají fungovat efektivně a ekologicky.

Uherské Hradiště - Po roce se opět chystá Mezinárodní filmový festival Týká se to tebe, zaměřený na ekologii.
Od 21. do 27. listopadu se v Uherském Hradišti předvede 88 filmů s ekologicou tematikou. Z tohoto počtu je jich 61 amatérských. Mimo filmy nabídne festival také řadu výstav a odborných konferencí. Organizátor Jan Maděrič mluví o zájmu z řad filmařů i diváků.

Poslanecká sněmovna postoupila vládní novelu, která vytváří právní podmínky pro výrobu biolihu a jeho přimíchávání do pohonných hmot, do závěrečného čtení. Přimíchávání bioetanolu do benzinu a nafty má snížit závislost Česka na dovozu ropy, přispět ke zlepšení ovzduší a také přinést odbyt produkce obilovin.
S produkcí biolihu by se mělo v Česku začít příští rok. Producenti budou dostávat koncesi.  Ministerstvo   životního   prostředí  loni na podzim vyhlásilo dvoukolové výběrové řízení, z něhož by mělo vzejít nejvýše pět firem, mezi něž se kvóta dva miliony hektolitrů rozdělí. Nahrazení části fosilních paliv biopalivy vyžadují směrnice EU. V Česku se uplatnění biopaliv v pohonných hmotách podporuje od roku 1992. Od roku 1997 stát především podporuje výrobu  bionafty  . Její podíl na prodeji benzinu a motorové nafty dosáhl v posledních letech zhruba 1,4 %. Podpora  bionafty  skončila ke vstupu do EU. Od té doby ji zatím stát neobnovil.

Reklamní agentura Euro RSCG získala v soutěži o nejefektivnější reklamu tři zlaté Effie za reklamní kampaně pro klienty Opavia-LU, Komerční banka a Dell Computer. V kategorii   ekologického  a sociálního marketingu vyhrála zlato za kampaň "Avon proti rakovině prsu" Mark/BBDO, kromě toho si agentura odnesla ještě stříbro za reklamu pro Karlovarskou Becherovku. Po dvou oceněních má také Leo Burnett za Panasonic a Net-Centrum. Ostatní agentury Kaspen, Publicis, Mather Communications, Proximity Prague a Ogilvy & Mather získaly po jedné stříbrné či bronzové ceně. Admanem roku byl letos zvolen Josef Havelka, emeritní předseda a poradce pražské Leo Burnett. Vyhlašování výsledků Effie se již podruhé konalo na závěr tentokrát dvoudenní konference Forum Media 10. listopadu na pražském Žofíně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů