Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hnutí DUHA dnes přivítalo, že nová německá koalice CDU/CSU a SPD potvrdila záměr postupně odstavit atomové reaktory. Bude tak pokračovat v dosavadním programu vlády sociálních demokratů a Zelených.
Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, řekl:
"Nová koaliční smlouva přinejmenším potvrzuje, že odstavení atomových reaktorů není nějaká soukromá záliba Zelených, kterou si vynutili v dosavadní koalici. Teď stejný plán zcela dobrovolně schválili sociální demokraté i pravice. Německo není žádná zvláštnost. Stejně jako další země se rozhodlo, že už nebude podporovat odvětví, které se ani po desetiletích rozvoje neobejde bez státní finanční podpory."
Kontakt: Petr Holub, telefon 604 177 711

Na odstranění ekologických škod vzniklých před privatizací vynaložil fond národního majetku České republiky od roku 1991 už více než 21 miliard korun. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí. Ve druhé polovině loňského roku byly na sanaci ekologických závazků vzniklých před privatizací z FNM vynaloženy dvě miliardy korun. Od roku 1991 do 31.12.2004 celkové výdaje FNM na tyto účely dosáhly 21,35 miliardy korun.

EK oznámila spuštění pilotní fáze nového vesmírného projektu, který má Evropské unii umožnit lépe čelit přírodním i průmyslovým katastrofám na starém kontinentu i jinde ve světě. Projekt GMES, spočívající ve sledování Země za pomoci družic na oběžné dráze, má do konce roku 2008 zajistit lepší předpovídání i zvládání následků bouří, požárů, záplav, zemětřesení či průmyslových katastrof.
Rozběhnutí služeb nového systému si podle mluvčího EK Gregora Kreuzhubera vyžádá okolo 230 milionů eur. Nový systém má být "mladším bratrem" jiného vesmírného projektu EU, systému satelitní navigace Galileo, který má s mimořádnou přesností navádět do cíle řidiče, piloty, námořníky, záchranáře či pomáhat při tvorbě nových map. První z 30 družic tohoto systému má být do vesmíru vypuštěna do konce roku.

Jak vypadá bobr nebo kormorán, se ještě před patnácti lety učily děti jen z učebnic. Dnes při troše štěstí na tyto živočičné druhy mohou narazit i ve volné přírodě na střední Moravě. Naopak ještě před několika lety všudepřítomných vrabců či zajíců začíná ubývat. Ve velkých městech už se lidé nesetkají například s vrabci či jim podobnými chocholouši. „Vrabci už dnes nejsou běžně rozšířeným druhem, z městských parků téměř vymizeli,“ říká Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny. Jednou z příčin je údržba parků, z nichž zmizely křoviny a houštiny hojně využívané těmito ptáky. Na seznam živočichů, kteří se z přírody vytrácí, patří společně s vrabci také zajíci, bažanti, syslové či tetřevi.
Stejně jako existuje seznam druhů, jichž ubývá, dá se vytvořit i soupis těch, kterým se v posledních letech daří. Do volné přírody se vrací například bobři, vydry nebo kormoráni. Jeseníky se zase radují z návratu netopýra vrápence malého.

Vážení přátelé,
zveme vás na pracovní snídani s členy vedení Strany zelených, které proběhne v pátek 18.listopadu 2005 od 9 hodin v restauraci hotelu Royal na náměstí 1.máje v Chomutově. Snídaně se zúčastní předseda Strany zelených (SZ) Martin Bursík, první místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová a místopředsedkyně SZ pro styk s veřejností Džamila Stehlíková. Tématem našeho setkání bude především problematika územních ekologických limitů těžby. Snídaně se zúčastní i jeden z „tvůrců“ těchto limitů, člen Strany zelených a exministr životního prostředí Ivan Dejmal.
Těším se na setkání
Džamila Stehlíková
místopředsedkyně SZ pro styk s veřejností
Tel.: 724 207 917

Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí   Ministerstva     životního     prostředí  , které souhlasilo s rozšířením závodu mexického producenta hliníkových hlav do automobilových motorů Nemak v průmyslové zóně Joseph u Havraně na Mostecku. Soud uznal, že ministerstvo, mostecký magistrát i ústecký krajský úřad nezákonně zabraňovaly účasti   Ekologického   právního servisu ve správním řízení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů