Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Letošní zimní olympijské hry v italském Turíně prý budou nejekologičtější v novodobé olympijské historii. Pořadatelé tvrdí, že akce nebude mít žádný přímý dopad na přírodu. Itálie hodlá investovat do výsadby stromů, hospodárného zacházení s energiemi a do obnovitelných zdrojů, informovala agentura Reuters. "Bude to poprvé, co se během olympijských her podaří vyvážit emise oxidu uhličitého," řekl Ugo Pretato, který je v pořadatelském výboru odpovědný za životní prostředí. Pořadatelé se dali slyšet, že kromě kontroly emisí CO2 zlepšili hospodárnost zásobování sněhových děl vodou. Ochránci životního prostředí si ale stěžují, že už při přípravě her byla vykácena pásma lesů pro nová sportoviště.

Už potřetí se bude v pondělí konat předvánoční benefiční aukce nadace Veronica, která si vytkla za cíl podporovat šetrný vztah lidí k přírodě. Tentokrát by měl výtěžek aukce přispět na zachování květnatých rašeliništních luk na Vysočině. Svá díla věnovalo do aukce přes 100 výtvarníků z celé republiky. Jsou mezi nimi jména jako Marie Blabolilová, Kurt Gebauer, Dagmar Hochová, Dalibor Chatrný, Petr Kvíčala, Joska Skalník nebo Emil Singer. Katalog najdou zájemci na adrese www.nadace.veronica.cz.

Italové žijící nedaleko Monzy si v roce 2001 formálně stěžovali u soudu na hluk, který se ze závodního okruhu valí. V důsledku toho italský soud rozhodl o tom, že bez náležitých opatření, které hluk redukují, bude testování i závodění do té doby zakázáno. To se týká i Grand Prix Itálie.
Vedení okruhu čeká na podrobnosti a pak se podle toho zařídí.
"Vždy jsme respektovali zákon a učiníme i tentokrát," řekl ředitel okruhu Giorgio Beghella Bartoli.
Tento víkend se v Monze má jet Monza Rely.

Tuny odpadu ilegálně dovezeného z Německa objevili pracovníci České inspekce životního prostředí v Bulovce na Liberecku.
Provozovatelům zemědělského objektu, ve kterém jsou odpadky uloženy, hrozí až milionová pokuta. Informují o tom středeční severočeské Deníky Bohemia.

Mladá Boleslav - Park pro psí miláčky a jejich pány za milion korun byl včera odpoledne otevřen na sídlišti v Mladé Boleslavi poblíž polikliniky Modrá hvězda. Desítky pejskařů okamžitě vyzkoušely některé atrakce pro psy a pochvalovaly si, že park je oplocený. V celém areálu mohou psi pobíhat volně, aniž by za to hrozila pokuta od městské policie. Každý majitel za svého psa odpovídá, protože do parku mají přístup i děti. Areál s atrakcemi, lavičkami a vodním prvkem, který bude zprovozněn na jaře, je raritou. Podle vedení města je v celém kraji ojedinělý.

Sdružení Arnika na základě podnětu občanů zaslalo Karlovarskému kraji negativní vyjádření k zařazení přečerpávací vodní elektrárny Stříbrná do územního plánu kraje. Elektrárnu, která by zatopila Rájecké údolí poblíž Stříbrné u Kraslic, prosazuje investorská firma Hydropower.
„Stavba elektrárny by měla výrazný negativní dopad na přírodu, včetně prioritních stanovišť chráněných v rámci soustavy Natura 2000,“ uvedla Kateřina Hlavatá ze sdružení Arnika. „Podle evropských předpisů může být taková stavba povolena jen z důvodu ochrany zdraví, veřejné bezpečnosti, nebo obzvláště naléhavých důvodů veřejného zájmu. Takové důvody ke stavbě elektrárny rozhodně nevidíme. Mimo jiné i proto, že v kraji je energetických zdrojů nadbytek,“ vysvětlila Hlavatá postoj Arniky.
„Před povolením stavby by bylo nutné požadovat stanovisko Evropské komise. Při jeho nerespektování by České republice mohl hrozit i soudní spor u Evropského soudního dvora a vysoké pokuty,“ dodal tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Ve Francii byl vytvořen vzájemnou spolupráci zemědělců a veterinárních lékařů systém sběru a následné likvidace veterinárního odpadu.
Chovatelé hospodářských zvířat znají tento problém velice dobře: Jejich povinností je likvidovat použité injekční stříkačky a prázdné obaly od veterinárních léčiv, ale kde a jak? Francouzští zemědělci a veterinární lékaři proto vyvinuli společně systém zpětného převzetí veterinárních produktů. Program v sobě zahrnuje dodávku a pozdější odběr různých nádob, likvidaci odpadů a poskytnutí příslušné dokumentace. K dispozici jsou zásobníky o kapacitě 30 a 50 litrů a dvoulitrové boxy na použité jehly.
V průběhu prvního běhu bylo odvezeno přes 500 zásobníků z 21 výdejen, v příštím běhu již bylo doručeno 900 boxů. Dvakrát do roka jsou plné zásobníky odvezeny do sběren a vyzvednuty prázdné. Likvidací odevzdaných zásobníků se zabývá specializovaná recyklační firma, která je likviduje spalováním. V závislosti na velikosti zásobníku a frekvence jejich odvozu se cena pohybuje mezi 19 a 45,70 EUR za rok. Účast na tomto programu není legislativně upravena, ale podle současné právní úpravy platné v této zemi nesou chovatelé hospodářských zvířat a také veterinární lékaři odpovědnost za vyprodukovaný odpad. Na 100 zvířat bude podle Réussir Bovins/Viande  potřeba ročně jeden 30 až 40litrový zásobník.

Při koupi dvd rekordéru jsem zaplatil recyklační poplatek.Výrobek mi nevyhovoval tak jsem se domluvil s prodejcem na vrácení peněz.Je prodejce povinen mi vrátit i poplatek za recyklaci či nikoli.
Poplatek za recyklaci platí prodávající
Poplatky za recyklaci odpadů neplatí spotřebitel, nýbrž prodávající. Pokud prodávající promítne výši tohoto poplatku do ceny prodávaných výrobků, neznamená to, že by při vrácení zboží nebyl povinen částku připadající na tento poplatek vrátit, právě naopak.

Proces revitalizácie kalamitou zasiahnutého územia vo Vysokých Tatrách potrvá 10 až 15 rokov. Štátne lesy TANAP-u začali so zalesňovaním už v jarnom období, keď pripravili 400 ha plôch. Z nich bolo potrebné opätovne zalesniť 130 ha.
"Pokračovali sme aj v jesennom období, ale výsadbu sme redukovali vzhľadom na suché počasie. Stromčeky by sa nemuseli ujať, preto presúvame práce na jarné obdobie," informoval riaditeľ Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u Peter Liška. Zalesňovanie, teda revitalizácia bude dlhodobým procesom. "Našim cieľom je vypestovať nový les, ktorý bude priestorovo i druhovo diferencovaný," dodal.
Za uplynulých 55 rokov existencie TANAP-u lesníci znížili podiel smreka z takmer 90 percent na 70 percent. V obnovených lesných porastoch chcú znížiť zastúpenie smreka na menej ako polovicu. Ostatok by mali tvoriť ďalšie dreviny ako borovica, smrekovec a jedľa, z listnatých v prípravnom období najmä breza a jarabina a neskôr aj cennejšie listnáče ako jaseň, javor a vo východnej časti aj buk.
Veterná smršť 19. novembra 2004 zasiahla 12 600 ha tatranského lesa, z toho takmer 9 tisíc ha v správe Štátnych lesov TANAP-u.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů