Čtvrtek, 28. března 2024

Volba ekonomické varianty

PATENTOVĚ CHRÁNĚNÁ TEPELNÁ ČERPADLA
Volba ekonomické varianty
Levnější řešení není vždy zároveň tím nejefektivnějším. Tato pravda platí dvojnásob u tepelných čerpadel, kde rozdíly v pořizovacích nákladech mohou být výrazné, nicméně levnější řešení se později ukáže jako ekonomicky náročnější na samotný provoz. Z dlouhodobého provozního hlediska pak mohou rozdíly činit až desetitisíce korun.

Společnost TC MACH, s.r.o., se již více než deset let zabývá vývojem a výrobou špičkových, patentově chráněných tepelných čerpadel MACH. Svoji pozornost zaměřuje do oblasti vzduchových tepelných čerpadel.

VNITŘNÍ JEDNOTKA

Nerezové provedení vnitřní jednotky tepelných čerpadel MACH uvnitř ukrývá měděnou akumulační nádrž s vestavěným elektrokotlem a technologií tepelného čerpadla na jednom metru čtverečním.

Měděná akumulační nádrž využívá teplotního spádu vody. Předehřev teplé užitkové vody zajišťují přehřáté páry z kompresoru s teplotou přes 80 °C v měděném výměníku v horní části nádrže. V její střední části, s teplotou vody 50 °C, jsou umístěny vývody pro okruhy topné vody. Sem je možné napojit jak klasické radiátorové, tak i podlahové topení. V dolní části akumulační nádrže je umístěn měděný výměník pro jednoduché napojení solárního systému a měděné topné spirály sloužící jako pomocný - bivalentní - zdroj a elektrokotel v době silných mrazů. Z akumulační nádrže lze rovněž vytápět bazén.

VYSOKÝ TOPNÝ FAKTOR

Srdcem tepelných čerpadel MACH jsou špičkové chladicí scroll kompresory firmy Copeland. Kvalitní komponenty, jako odlučovače chladiva, dehydrátory, průhledítka či pružné spoje, zaručují optimální provozní podmínky chladicích okruhů, a tím zvyšují jejich životnost. Deskové výměníky s výjimečně velkou plochou zajišťují velmi účinný přenos tepla z chladiva na topnou vodu. Tím je dosaženo vysokého topného faktoru tepelných čerpadel MACH.

VZTAH K EKOLOGII

Tepelná čerpadla MACH produkují čisté teplo a navíc jsou sama vyrobena výhradně z recyklovatelných materiálů, jako je měď a nerez. Využívají také bezfreonové chladivo R507, které neničí ozónovou vrstvu. Ohleduplnost k přírodě zde není pouze prázdným pojmem, ale skutečností.

Společnost TC MACH, s.r.o., klade důraz na vývoj, který přináší řadu unikátních patentů. Je držitelem několika ocenění, například lze jmenovat Grand Prix Frigotherm 2003, 2004, 2005, Zlatou medaili stavebního veletrhu SHK Brno 2005, Čestné uznání Aqua-therm 2004, Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí 2003 nebo cenu Spokojený zákazník 2002.

Letos získalo tepelné čerpadlo MACH VHM 8,3 KOMPAKT 300 Čestné uznání FOR ARCH Praha 2005.

AUTOR: Ing. Barbora Machová
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů