Pátek, 29. března 2024

Kompaktní topné centrály

Nabízí celou řadu produktů, od vytápění pasivních a nízkoenergetických domů, až po zdroje tepla v centrálních kotelnách a průmyslových podnicích
Kompaktní topné centrály
Na českém trhu tepelné techniky již dvanáct let úspěšně působí německá firma Viessmann. Nabízí celou řadu produktů, od vytápění pasivních a nízkoenergetických domů, až po zdroje tepla v centrálních kotelnách a průmyslových podnicích, s výkonovým rozpětím od 1,5 kW až po 15 000 kW. Výrobky této společnosti, jejíž obchodní zastoupení najdeme prakticky na celém světě, nepoužívají k vytápění pouze fosilní paliva (kotle na zemní plyn či topné oleje), ale také obnovitelné zdroje energie (kotle na dřevo, připojení na sluneční kolektory, tepelná čerpadla).

K novinkám využívajícím kombinovaný způsob vytápění a ohřevu teplé užitkové vody patří kompaktní topné centrály, které lze umístit nejen v klasických kotelnách, ale také například v koupelně.

Vitocal 343 - energetická věž pro nízkoenergetické domy

Na ploše 600 x 677 mm se nachází tepelné čerpadlo země/voda, solární zásobník o objemu 250 litrů, oběhová čerpadla primárního, topného a solárního okruhu, jakož i regulace a veškeré hydraulické přípojky.

Srdcem tepelného čerpadla Vitocal 343 je osvědčený kompresor Compliant Scroll o výkonu 6, 8 a 10 kW. S výkonovým číslem od 4,3 dosahuje tepelné čerpadlo v topném provozu výstupní teploty topné vody až 60 °C (s integrovaným elektrickým dohřevem 70 °C). Dvojité tlumení vibrací a protihlukový kryt zaručují velmi tichý chod.

Ohřev teplé vody tvoří významnou část celkové energetické spotřeby nízkoenergetických domů. Zásobníkový ohřívač vody o objemu 250 litrů s druhým výměníkem tepla pro připojení solárního systému, integrovaný do Vitocalu 343, přesvědčuje svým vysokým odběrným množstvím teplé vody a nízkými provozními ztrátami. Nabízí tak hospodárný provoz s vysokým komfortem teplé vody.

Vitocal 343 obsahuje novou regulaci CD 70 s obslužným menu, provozem řízeným v závislosti na venkovní teplotě a všemi regulačními funkcemi včetně solárního okruhu. Je možné také využít funkci Natural Cooling, díky které mohou být za horkých letních dní využity nízké teploty v zemi k chlazení budov.

Vitodens 343 - kondenzační topná věž s integrovaným solárním zásobníkem

Topná centrála obsahuje agregát nového závěsného plynového kondenzačního kotle Vitodens 300 (13 kW, normovaný stupeň využití až 109 %) s řízením spalování Lambda Pro Control. Tato inteligentní regulace spalování trvale měří na základě elektrické vodivosti plamene poměr palivo/vzduch. Rozpozná kolísání kvality plynu, které automaticky vyrovnává jeho dávkováním a dosahuje tak vysoké kvality hoření. Booster funkce (16 kW) kondenzačního agregátu se ve spojení s nabíjecím systémem zásobníku teplé vody stará o hospodárný a komfortní ohřev teplé vody.

Osvědčená regulace Vitotronic umožňuje integraci Vitodensu 343 do komunikačních systémů, od servisního rozhraní Optolink pro připojení na Laptop při uvedení do provozu, údržbě a servisu, až po dálkovou kontrolu a obsluhu přes telefon nebo internet.

Vitodens 343 je kompletně připraven k připojení slunečních kolektorů. Integrovaný zásobníkový ohřívač teplé vody o objemu 250 litrů kombinuje vysoký komfort ohřevu nabíjecím systémem s efektivním využitím solárního zásobníku. Velký objem zásobníku a automatický systém nabíjení umožňují až 60% solární krytí ohřevu teplé vody. Oběhové čerpadlo solárního okruhu, pojistná skupina i veškeré potřebné součásti včetně solární regulace Vitosolic 100 jsou integrovány do jediné topné věže a jsou připraveny k provozu.. Všechny komponenty jsou nainstalovány, navzájem sladěny a přezkoušeny.

Vitotres 343 - systém pro pasivní domy

Pasivní domy mají specifickou roční potřebu tepla - nejvýše 15 kWh/(m2/r). Jako systémové řešení vytápění těchto budov kombinuje Vitotres 343 tepelné čerpadlo odpadní vzduch/voda se systémem řízeného větrání místností a zásobníkovým ohřívačem vody o objemu 250 l.

Větrací jednotka zásobuje obytné prostory čerstvým vzduchem přiváděným systémem kanálů a zároveň odsává spotřebovaný vzduch z kuchyně a koupelny. Tepelné čerpadlo (1,5 kW) používá tu část tepla odpadního vzduchu, kterou již není možné využít zpětným získáváním tepla výměníkem větrací jednotky k dohřevu přiváděného vzduchu nebo k ohřevu pitné vody. Vitotres 343 je rovněž připraven na připojení solárního zařízení pro ohřev pitné vody.

Tepelné čerpadlo Vitotres 343 je konstruováno jako reverzní a umožňuje tak i aktivní chlazení přiváděného vzduchu. Na rozdíl od funkce Natural Cooling, při které není v chodu kompresor tepelného čerpadla, pracuje v provozu aktivního chlazení tepelné čerpadlo Vitotresu 343 podobně jako chladnička (ve výparníku tepelného čerpadla je přiváděnému vzduchu primárním okruhem odebíráno teplo a takto ochlazeným vzduchem jsou chlazeny obytné prostory).

Bezpečné zásobování teplem v extrémně chladných dnech přejímá integrovaný elektrodohřev. Vitotres 343 dosahuje v topném provozu výkonového čísla 4. To znamená, že odevzdá více než čtyřikrát větší množství tepelné energie než elektrické energie potřebné k provozu. Maximální výstupní teplota činí 65° C popřípadě 70° C s elektrodohřevem.

Zpracováno podle materiálů firmy Viessmann
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů