Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce z Ekologickeho institutu Veronica

Krátce z Ekologickeho institutu Veronica

Nizozemská televizní společnost oznámila, že vytvořila nový světový rekord v počtu kostek domina, které postupně padají po poražení první z nich.
Do řady jich postavila a skácela více než čtyři miliony.
Pokus o vytvoření tohoto rekordu byl ale zcela zastíněn veřejným pobouřením nad zabitím vrabce, který při přípravě kostek vletěl do místnosti a porazil tisíce už nastavěných kostiček.
Nizozemští organizátoři akce se obávali, aby vrabec jejich snažení nezmařil úplně a pozvali si firmu, jejíž pracovník ptáka zastřelil.
Ochránci přírody zabití opeřence odsuzují.
Na internetových stránkách, které vrabce a jeho neblahý konec připomínají, se sešlo přes pět tisíc soustrastných vzkazů.

Vrchlabí - Lidé ve městě budou moci příští rok využívat více nádob na separovaný odpad. Zastupitelé souhlasili se změnou rozpočtu, která zahrnuje částku tři sta tisíc korun, určenou na nákup barevně odlišených kontejnerů na sklo, plasty a papír. Ekologicky smýšlející občané Vrchlabí tak nebudou muset s tříděným odpadem chodit v některých místech tak daleko. Síť stanovišť kontejnerů by se měla po nákupu nových nádob rozrůst. Třídit odpad se totiž snaží čím dál více domácností.

Zlín - O dopadech globálního oteplování a způsobech znečišťování ovzduší minulý týden přednášel studentům prvních a druhých ročníků Středního odborného učiliště obchodu a gastronomie ve Zlíně učitel a člen Ekocentra Čtyřlístek Jiří Sadila. Šlo v pořadí již o třetí setkání, které ekocentrum na zlínských základních a středních školách v poslední době uskutečnilo. "Studenti se do výkladu sami aktivně zapojují a celkově jde o mnohem pestřejší a komplexnější výukové programy. Školy si je u nás samy objednávají,"přiblížil akci Sadila. "Dětem se věci lépe pamatují, když je zažijí. S pomocí modelu jsem jim například vysvětlil princip skleníkového efektu a zapalováním vonných tyčinek jsem jim přiblížil proces spalování,"vyjmenoval Sadila. Studenti mají podle něj dobré povědomí o tom, co ovzduší ničí. "Mají hodně informací o továrnách, cigaretovém kouři nebo pálení gum a plastů v domácnostech,"uvedl. "Přistupoval jsem k nim tak trochu jako k potenciálním ničitelům, kteří dospějí a také budou mít zahrady a možnost pálit na nich odpad. A tomu právě chceme předejít,"řekl učitel.

Na český trh se dostává druhý prací prostředek, který má certifikát Ekologicky šetrný výrobek (EŠV). Prací prášek Qalt Excel vyrábí firma Qalt Rakovník, k dostání by měl být od začátku prosince v řetězci obchodů Delvita.

dne 24. listopadu 2005, tedy tento čtvrtek, vyjde v Lidových novinách čtyřstránková příloha LN a NSZM ČR věnovaná příkladům dobré praxe (PDP) ve Zdravých městech, obcích a regionech.
V příloze naleznete PDP k různým oblastem – životní prostředí, zdravotnictví, sociální oblast, bezpečnost, doprava, finance apod.
Příloha zahrne i informace o asociaci NSZM ČR, přínosech členství a aktuálně probíhajících aktivitách.

Česko pravděpodobně získá na každý z roků 2008 až 2012 méně povolenek, než kolik obsahuje současný Národní alokační plán na vypouštění skleníkových plynů do roku 2007. Podle ředitele oddělení změny klimatu Ministerstva životního prostředí Tomáše Chmelíka je reálný objem emisí nižší, než na kolik byly přiděleny povolenky, a ani v příštích letech nebude znečištění zřejmě stoupat. Bylo by tak obtížné obhájit větší potřeby českého průmyslu před EU. Chmelík to uvedl na konferenci o obchodování s emisemi skleníkových plynů.

Transport s vyhořelým jaderným palivem z Francie včera dorazil do úložiště v severoněmeckém Gorlebenu, přestože se ho odpůrci jaderné energie do poslední chvíle snažili zastavit. Oznámila to agentura DPA. Největší problémy měla policie v obci Grippel, kde se několik účastníků protestu připoutalo k traktoru a betonovému bloku, které předtím postavili přes silnici. Polici trvalo několik hodin, než cestu uvolnila. Několik pokusů o obsazení silnice zmařily bezpečnostní síly rovněž přímo v Gorlebenu. Odpůrci jaderné energie v pondělí na několika místech krátce obsadili koleje a vlak zdrželi. Byl to již devátý převoz kontejnerů Castor, tradičně provázený protesty protiatomových aktivistů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů