Pátek, 19. dubna 2024

Liberecké úřady se chovají ekologicky

Liberecké úřady se chovají ekologicky

Liberecko - Zajímavé zjištění přineslo v minulých dnech sdružení Arnika. Tato ekologická organizace oslovila městské úřady v celém Libereckém kraji s otázkou, jak třídí a recyklují odpad. Úřady si nevedly vůbec špatně, je vidět, že osvěta v oblasti ekologie dorazila konečně také k nám a úředníci jdou příkladem všem občanům.

Příkladní úředníci

Na všech městských úřadech v kraji se třídí odpad. Už to samo o sobě je potěšující zprávou. V anketě Arniky si nejlépe vedla radnice v Novém Boru. Relativně nejhůře dopadli v České Lípě, kde recyklovaný papír nepoužívají. "Recyklace má být jednoduchá a nemá zatěžovat. Námi oslovené městské úřady odpověděly všechny bez výjimky a věřím, že mluvily pravdu," soudí vedoucí kampaně Arniky Šetrné papírování Milan Návoj. Čtyři úřady dokonce uvedly, že recyklovaný papír tvoří více než polovinu jejich spotřeby.

V módě je lis na flašky

Z došlých odpovědí vyplynulo, že nejpropracovanější systém třídění odpadů mají ve Frýdlantě, Jablonci nad Nisou, Novém Boru, Semilech, Turnově a Liberci. Právě zde používají nádoby na separaci odpadu v každé kanceláři. nejvíce druhů odpadů třídí pracovníci městských úřadů v Jilemnici a Novém Boru. Někde však jdou ještě dál. "Ve všech čtyřech budovách našeho úřadu máme ruční lis na PET lahve. Jeden nás stál jen 660 korun a úspora na dopravě byla veliká - lis totiž odvíčkovanou lahev zmenší pětkrát, že zbyde jen malá placička. Obsluha je jednoduchá. Uvažujeme, že tento přístroj zavedem na více místech," svěřil se tajemník turnovské radnice Miroslav Šmiraus.

Ekovýrobky nefrčí

Malou skvrnku na kráse však průzkum přinesl. Zjistilo se totiž, že úřady dávají jen malou přednost ekologicky šetrným výrobkům. Šetrná mýdla, saponáty a čisticí prostředky nalezneme pouze na úřadech v Turnově, Železném Brodu, Frýdlantu, Novém Boru, Semilech a Tanvaldu. "O veřejné propagaci výhod recyklace a používání ekologicky šetrných produktů oslovené úřady zatím moc nepřemýšlejí. Pouze radnice v České Lípě, Jilemnici, Novém Boru a Liberci uvedly, že propagují veřejně třídění odpadu na svých úřadech, a to v místním tisku nebo internetu," uvedl Milan Návoj.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů