Čtvrtek, 28. března 2024

Barometr kvality života: předpověď nepotěší

Barometr kvality života: předpověď nepotěší

Pouze čtyři z šestnácti vládních ekologických indikátorů vykazují pozitivní trend: ukázala to varující zpráva, kterou dnes dostávají na stůl ministři.              

Zvyšuje se množství energie, kterou česká ekonomika pohltí na vyrobenou korunu HDP, roste automobilová doprava i spotřeba průmyslových hnojiv, v krajině ubývá divokých ptáků a zároveň klesají ekologické investice.

Přitom další indikátory, například spotřeba surovin nebo exhalace oxidu uhličitého, se sice nezhoršují, ale konkrétní hodnoty jsou velmi špatné.

Vládní zpráva o trendech vybraných 36 ekologických, ekonomických a sociálních indikátorů by od nynějška měla vznikat každý rok.

S podobným varováním v posledních měsících přišla také zpráva OECD o vývoji české ekologické politiky od roku 1998, report Mezinárodní energetické agentury či pravidelná ministerská zpráva o životním prostředí.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:

"Ekologické indikátory mají sloužit jako barometr kvality života. Podílí se na ní množství zdraví škodlivých výfukových plynů v ulicích i počet ptáků, kteří zpívají na stromech při procházce lesem. Ovšem na pozoru se musí mít i ten nejchladnější byznysmen. Rostoucí energetická náročnost nebo vysoká spotřeba surovin poškozují konkurenceschopnost české ekonomiky. Jde už o několikátou ze série podobných varujících zpráv během několika měsíců. Ministři by je měli přestat jenom číst. Špatné ekologické zprávy se musí promítnout do konkrétní legislativy, daňových reforem i státních investic."

Kontakt:             Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, 222 514 759, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů