Čtvrtek, 28. března 2024

Temelín vyrobí méně

Temelín vyrobí méně
Vlajková loď energetické společnosti ČEZ Jaderná elektrárna Temelín letos vyrobí kvůli technickým problémům zhruba o pětinu elektřiny méně, než plánovala počátkem roku. Ekolog Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí propad odhaduje na 2,6 miliónu megawatthodin, tedy asi 19 procent plánu. Firma ČEZ to nepopírá. Na základě veřejně dostupných údajů Vlček soudí, že v Temelíně se letos vyrobí pouze 11,1 miliónu megawatthodin elektřiny. Tedy o 1,6 miliónu méně než před rokem.
Důvodem jsou hlavně dlouhodobé problémy vysokotlakých rotorů turbín, tedy v nejaderné části elektrárny. Ty pak negativně ovlivňují její výkonnost. Třeba výkon reaktoru druhého bloku dosahoval pouze 76 procent. Na prvním, během roku už "vylepšeném" bloku pak 96 procent.
Druhý blok se má podobné změny dočkat za měsíc v rámci dlouhodobě plánované odstávky. "Problémy s rotory jsou známé, ale to není věc, která by se vyřešila za dny nebo týdny," říká mluvčí ČEZ Milan Nebesář.
Ekonomické ztráty, které nižší výroba v Temelíně způsobí, ČEZ nechce komentovat. Vysvětluje to tím, že "ztracené" množství elektřiny získá z uhlí, a šlo by tedy o spekulace. "Kdybychom se pohybovali v plánovaném hospodářství, pak to lze snadno vyčíslit, protože prodej by byl přesně dán. V tržním prostředí ale víme jen něco a dost věcí se odhaduje. Navíc poměrně velká část obchodů běží po celý rok na burze, kde se odehrávají i obchody se službami," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
Podle analytika Tomáše Gaťka ze společnosti Patria Finance nejvíc problémy Temelína na ČEZ dopadly ve druhém čtvrtletí, kdy firmě klesly marže. "Kompenzuje se to ale cenou elektřiny, a negativní vliv na firmu proto není nijak zásadní," říká expert.. Připomíná, že megawatthodina vyrobená v uhelných elektrárnách je asi o 200 korun dražší než v jaderných. Odhaduje, že při odstavení některého z temelínských bloků ČEZ denně přichází asi o čtyři milióny korun.
Definitivní klid má energetikům přinést až modernizace turbín. Na tyto práce už Škoda Praha (součást ČEZ) vyhlásila výběrové řízení. To ale ještě neskončilo. Podle informací HN se do něho přihlásily pouze dvě firmy, Škoda Power a Alstom. Některé zdroje uvádějí, že tato mnohamiliónová investice může přijít na řadu během roku 2006 nebo až 2007. Záleží na termínu tendru a času, který bude vítěz potřebovat na přípravu dodávky. Ta má navíc zvýšit i účinnost bloků o několik procent.
Podobná výměna se v minulosti uskutečnila i na třetím bloku Dukovan. Sdružení Jihočeské matky ale varuje, že ani budoucí úpravy nemusí potíže s chvěním nadobro odstranit.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů