Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čína vyvíjí nový automobil, který bude šetřit energií a chránit životní prostředí. Rozvoj čínského automobilového průmyslu se bude ubírat směrem šetření energií a ochrany životního prostředí. Včera to uvedl náměstek čínského ministra vědy a techniky Ma Song-de na mezinárodním sympoziu o technice čistých automobilů v Pekingu.
Čína už vyvinula víc než 100 druhů ekologických automobilů. Elektrický automobil a automobil se smíšeným pohonem, které Čína vyvinula samostatně se už pohybují v některých častech Číny.

Ústecký kraj - Ceny za svoz odpadu ve městech v Ústeckém kraji se blíží maximální povolené částce: 500 korun za osobu na rok. Radnice nechtějí svoz dotovat, proto roční poplatky zvyšují. Ceny od ledna vzrostou v Mostě a Chomutově. V dalších městech zůstane poplatek 500 korun. Výjimkou v kraji jsou Teplice, kde lidé i v příštím roce budou mít svoz odpadu zdarma. Za svoz a likvidaci komunálního odpadu platí lidé v Ústí nad Labem od letošního roku 500 korun. "Žádná změna se nepřipravuje, není již prostor pro zvyšování částky, " řekl mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek. Letos by město mělo vybrat na poplatcích 43,2 milionu korun. "To je asi 90 procent možného výběru, " uvedl.

Odpovědný činitel lesnické správy chujské autonomní oblasti Ning-xia v západní Číně nedávno oznámil, že komplexní správní projekt ekologické soustavy místa He-lan-shan v Ning-xia byl už zařazen do „projektu prevence proti erozi půdy při Globálním fondu životního prostředí". Tento projekt ekologické ochrany získá půjčky od Asijské rozvojové banky ve výši 100 milionů amerických dolarů a peněžité příspěvky Globálního fondu životního prostředí ve výši 10 milionů amerických dolarů. Výše uvedený projekt představuje komplexní projekt zastavení eroze půdy, obnovení ekologické soustavy a snížení chudoby v západní části Číny.

Návštěvníci Podblanického ekocentra ČSOP ve Vlašimi mají až do 15. prosince možnost se seznámit s putovní výstavou ekologického sdružení Arnika „Papír jako surovina“. Jejím cílem je podpořit třídění a recyklaci papíru a napomoci k většímu používání recyklovaných papírových výrobků. Spolu s výstavou Arniky zde bude ke shlédnutí i panel Ministerstva životního prostředí informující veřejnost o ekologizaci tohoto úřadu.
„Výstava je přístupná veřejnosti ve všední dny v 7-11 13-15.30, ve středu do 18.00,“ řekla Lucie Kropáčková z Podblanického ekocentra.
„Na výstavě budou k vidění i ukázky kancelářských recyklovaných papírů, které se dají použít pro tisk a kopírování, a vyjádření předních výrobců kopírovacích strojů a tiskáren k možnosti použití recyklovaného papíru v jejich strojích,“ doplnil Milan Návoj ze sdružení Arnika.
Více informací o kampani Šetrné papírování i náhled výstavy najdete na internetové adrese: http://papir.arnika.org

Čína včera varovala Rusko před ekologickou katastrofou, kterou představuje kontaminace řeky Sung-chua na severovýchodě země po výbuchu v čínské chemičce. Sung-chua teče přes hranice s Ruskem a nakonec se vlévá do řeky Amur. Toxická skvrna, která dosahuje délky 80 kilometrů, se již dostala na předměstí čtyřmiliónového čínského města Charbin.
Do Amuru by skvrna mohla dospět za 14 dní, uvedl čínský úřad pro ochranu životního prostředí. Ohroženo je mimo jiné ruské pohraniční město Chabarovsk, které leží asi 700 kilometrů od Charbinu. Peking a Moskva již oznámily, že zřizují horkou linku, která umožní rychlé předávání informací Rusku ohledně vývoje situace.

BYTČA - Príroda sa opäť zbláznila. Kým zo snehu sa tešia už aj deti v hlavnom meste, kde sa biela pokrývka udrží len v poriadnej zime, Paulíne Almužňákovej (64) z Bytče rozkvitli v záhrade jarné kvety! Zlatý dážď, palina-božie drievko a papuľka, ktoré kvitnú len na jar, začali teraz, koncom novembra, pučiť listy a opäť ukázali svoje kvety.
„Zlatý dážď mám v záhrade už 25 rokov, ale nikdy mi cez zimu nerozkvitol, vždy len v apríli. Vidieť v novembri kvitnúci zlatý dážď zasadený v záhrade je vzácnosť,“ teší sa P. Almužňáková. Okrem žltých kvietkov na kríku ju prekvapili aj biele kvety paliny- -božieho drievka. Hoci zvyčajne rastie v lese, kvitne len v marci. „Vykvitla mi aj papuľka, ktorá tak robí len v lete. Keď som ju videla v plnej nádhere, veľmi som sa potešila,“ hovorí pani Paulína. To, že jej jarné kvety teraz rozkvitli, mohli podľa nej spôsobiť mimoriadne teplé dni v predchádzajúcom období.

Pěstitelé, kteří pěstují ovoce a vinné révy ekologicky šetrným způsobem, čekají na schválení novely zákona o státní podpoře. To ale nebude jednoduché. Výbor pro životní prostředí normu podpořil, zemědělský výbor se k ní dnes ale nevyjádřil ani kladně, ani záporně.Horní komora by měla novelu schvalovat na schůzi, která začne příští týden.
Novela počítá s tím, že pěstitelé dostanou podporu 3940 korun na hektar u ovoce a 4655 korun na hektar u révy. S příspěvkem mohou počítat i včelaři, kteří chovají včely v národních parcích a chráněných krajinných oblastech.
Zájemci o podporu mohou podle odhadů ministerstva zemědělství přihlásit asi 3000 hektarů a podpory si tak vyžádají zhruba 120 milionů korun. Integrovaný systém pěstování zeleniny a ovoce, který znamená omezené používání pesticidů a umělých hnojiv a postupy ohleduplnější k životnímu prostředí, v Česku funguje zhruba osm let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů