Středa, 24. dubna 2024

Hlavní cenu ekologického festivalu získal film Zdroj

Hlavní cenu ekologického festivalu získal film Zdroj

Film Zdroj režiséra Martina Marečka získal v sobotu hlavní cenu na mezinárodním festivalu ekologických filmů Týká se to také tebe, který se koná v Uherském Hradišti.

Film Zdroj, dokumentující bezohlednou těžbu ropy, již letos ocenili i na festivalech Jeden svět a Jihlava 2005. Letošní ročník festivalu Týká se to také tebe obeslalo bezmála devět desítek tvůrců, většinu z nich tvořili amatéři.

"Rozdíly v kvalitě mezi oběma kategoriemi se díky snazšímu přístupu k moderním technologiím smazávají. U amatérských filmařů si ale spíše ceníme jejich občanského postoje a schopnosti zachytit svůj mikrosvět a konkrétní problémy," uvedl organizátor festivalu Jan Maděrič.

Mezi amatéry získal letos hlavní cenu Petr Baran s filmem O neumírání. Kromě toho odborná porota udělila další dvě ceny v kategorii profesionálních filmů a tři mezi amatéry.

Festivalu se letos účastnili filmoví tvůrci například také z Maďarska, Bulharska, Německa, Chorvatska či Nikaragui.

Na festivalu měli svou vlastní soutěž s podobnou tematikou rovněž fotografové. "Proti loňsku se jí zúčastnil dvojnásobný počet autorů, letos jich bylo 44," řekl pořadatel soutěže Miroslav Potyka.

Hlavní cenu si odnesl Stanislav Navrátil ze Zlína. Vybrané fotografie budou v Klubu kultury v Uherském Hradišti vystaveny až do 18. prosince.

Cílem festivalu, který vznikl z iniciativy místního Studia amatérského filmu před 30 lety, je upozorňovat veřejnost na filmová a televizní díla, jež se vyjadřují k ekologickým aspektům lidské existence.

K zakladatelům festivalu patřil i významný český ochránce přírody, novinář a publicista Josef Velek. Jeho jméno nese i hlavní cena festivalu udělovaná nejlepšímu filmu v kategorii profesionálních filmů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů