Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové: Temelín má problémy s palivem; SÚJB to připouští

Ekologové: Temelín má problémy s palivem; SÚJB to připouští
Jaderná elektrárna Temelín má problémy s palivem. Tvrdí to jihočeští ekologičtí aktivisté. Palivo se údajně nechová tak, jak by mělo, a některé palivové články se proto kroutí více, než je obvyklé. Drobné změny na tyčích v reaktoru připouštějí i představitelé elektrárny a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Podle nich jde ale o provozní, technologickou záležitost, která nemá vliv na chod elektrárny.

Drábová ČTK řekla, že palivové soubory se po několikaleté činnosti deformují běžně. Připouští ale, že problém temelínského paliva by mohl uspíšit jeho výměnu. "Deformace jsou zatím větší, než se předpokládalo. Může nastat situace, že palivo bude třeba vyměnit dříve. Ale to je zatím veškerý problém, který v tom spatřuji," uvedla.

Ekologové ale tvrdí, že netěsnost a větší deformace článků mohou zásadně ovlivnit bezpečnost elektrárny. Temelín je podle nich neodzkoušené, prototypové zařízení se dvěma tisícimegawattovými turbínami. Druhá česká elektrárna Dukovany, která využívá čtyřsetmegawattové bloky, přitom takové problémy nemá. Její palivo je totiž podle odborníků odzkoušené na stejných typech elektráren.

"Chyba vznikla tam, že elektrárna je socialisticko-americký prototyp. Původně sovětské, dnes americké palivo, nebylo v minulosti přizpůsobeno tomuto reaktoru, tak dobře, jak by mělo," řekl Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí.

Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ale potíže s palivem nepovažuje za naléhavou situaci, která by měla uspíšit výměnu paliva. "Je to obvyklá, ryze technologická záležitost pro nové palivo," uvedl. Podle něj podobné změny řeší technici i na jiných elektrárnách. "Dodavatel, firma Westinghouse, připravil určité technické řešení, které budeme postupně realizovat. Věřím, že dopady na geometrii paliva budou co nejmenší," dodal.

Problém s palivem bude podle ekologických aktivistů zřejmě jedním z důvodů, proč ČEZ uvažuje o změně dodavatele článků. "Sázka na firmu Westinghouse byla očividně sázkou na špatného koně," uvedla Monika Wittingerová z Jihočeských matek. Smlouvu s americkou firmou Westinghouse má Temelín do roku 2010. ČEZ již vypsal výběrové řízení na dodavatele pro další roky.

Zdroj: Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů