Čtvrtek, 18. dubna 2024

SR nesplní sľub o ekologickej energii

SR nesplní sľub o ekologickej energii

Slovensko sa snaží zmeniť cieľ, ku ktorému sa zaviazalo v prístupových zmluvách s EÚ, a to, že v roku 2010 bude vyrábať 31 percent elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Nový cieľ by mal byť stanovený na úroveň 19 percent.

"Pôvodný cieľ bol priveľmi ambiciózny," povedal Juraj Novák z ministerstva hospodárstva na pondelkovom Seminári o výrobe elektriny z obnoviteľných zdrojov. Dodal, že SR prijala tento cieľ v prístupových zmluvách s EÚ, ale vzhľadom na podmienky je jeho splnenie nereálne. Ciele, ktoré stanovila Európska únia, nie sú podľa jeho slov pre Slovensko záväzné.

Slovensko vyrobilo v roku 2004 asi 14,4 percenta energie z obnoviteľných zdrojov. Oproti roku 2003 vyrástol tento objem o 2 percentá. V roku 2020 chce vyrábať z obnoviteľných zdrojov 24 percent elektriny a 27 percent v roku 2030. Cieľom EÚ ako celku je dosiahnuť 21-percentný podiel energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov v roku 2010.

Elektrická energia vyrobená z obnoviteľných zdrojov je v súčasnosti drahšia ako elektrina vyrobená v jadrových alebo tepelných elektrárňach. Štát sa prostredníctvom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví snaží podporiť výrobu energie z obnoviteľných zdrojov tým, že určil pevné ceny za jej výkup. Tie platia spoločnosti, ktoré zabezpečujú rozvod elektriny výrobcom a podľa nariadenia úradu z nich majú prednostne vykrývať straty energie, ktoré vzniknú pri prenose elektriny.


Zdroj: TASR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů