Pátek, 26. dubna 2024

Jak je to s kontaminací kapřího masa

Jak je to s kontaminací kapřího masa

V každém případě je třeba ocenit aktivity nevládních organizací, které se zabývají nejen kvalitou životního prostředí, ale také tím, jak kvalitní potraviny nabízejí spotřebitelům obchodníci na všech úrovních. Jak v malých obchůdcích, tak ve velkých obchodních řetězcích. Je však také nezbytné, aby informace, které od nich veřejnost dostává, byly postaveny na seriózních základech. Aniž bych zpochybňoval, výsledky zkoumání organizace Greenpeace, které signalizují v mase kaprů, nakoupených v prodejnách velkých obchodních řetězců, zdraví nebezpečné ftaláty, musím ze svého hlediska tyto informace upřesnit:

1. Ftaláty , které se používají jako změkčovadla při výrobě nejrůznějších produktů, jsou skutečně ve větším množství jedovaté.

2. Tímto problémem se již delší dobu zabývá celá řada odborníků, mimo jiné i proto, že na ně upozorňují organizace typu Greenpeace.

3. Odborníci z Centra hygieny potravinových řetězců, které je součástí Státního zdravotního ústavu, porovnali publikované údaje o kontaminaci kaprů zakoupených v Praze (viz. internetové stránky Greenpeace) s nejnovějšími odbornými údaji, charakterizujícími nebezpečnost těchto látek.

4. Obsah těchto látek zdaleka nedosáhl hodnot, které by znamenaly přímé zdravotní riziko. Pro ilustraci, člověk by musel denně konzumovat 300g takto kontaminovaného masa po celý svůj život, aby se negativní vliv těchto látek nějak projevil. Konzumace vánočního kapra tedy neznamená (vyjma zaskočených kostí) prakticky žádné riziko.

5. Spotřeba rybího masa v ČR je na tak nízké úrovni (většina lidí jí rybí maso pouze na Štědrý den), že s tím spojený nedostatek mastných kyselin, důležitých v prevenci onemocnění srdce a cév, naopak znamená významné zdravotní riziko.

Na závěr chci zdůraznit, že jedovaté ftaláty jsou potenciální časovanou bombou, že varování před jejich dlouhodobými nebezpečnými účinky na životní prostředí je naprosto oprávněné. Samozřejmě je nutné vyvíjet tlak na výrobce produktů, které je obsahují, aby je nahrazovali látkami nejedovatými. Ale strašit lidi před Vánocemi z kontextu vytrženými tvrzeními nepovažuji za korektní.

A úplně závěr: Orgány ochrany veřejného zdraví (hygienici) nemají ze zákona oprávnění ani povinnost kontrolovat masné výrobky v prodejnách, tedy ani balené kapry. To přísluší státní veterinární správě. To jen pro pořádek.

ZDROJ: Ministerstvo zdravotnictví ČR, MUDr. Michael Vít PhD.,Hlavní hygienik

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů