Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologie na cestách

Ekologie na cestách
Zpřístupnit dětem základy ekologického chování nejrůznějšími cestami je hlavní myšlenkou projektu Ekologického centra Most „Ekologie na cestách“, který byl v roce 2005 podpořen Ústeckým krajem a Mosteckou uhelnou.

Součástí projektu „Ekologie na cestách“ je výstava „Jednoduše ekologicky, zkus to i ty“, která od září putuje po mosteckých základních školách. V listopadu byly k výstavě spuštěny také internetové stránky, takže pokud děti neměly na své škole dostatek času se s výstavou seznámit nebo k nim výstava ještě nedorazila, mohou se jednotlivými panely proklikat na internetu a zároveň se zúčastnit soutěže o velmi zajímavé ceny a podělit se o své názory s ostatními dětmi. Ceny se nesou opět v duchu celého projektu, tzn. že se jedná o věci, které se dají využít na cestách v přírodě: solární nabíječky na mobil, stan, batoh, encyklopedie Zvíře a další knižní ceny. Děti budou navrhovat letáky, plakáty, psát články, úvahy apod. na témata, která jsou prezentována na jednotlivých panelech. Nejpovedenější letáky a plakáty budou vytištěny a roznášeny na veřejně přístupná místa. „Děti tak budou nejen soutěžit, ale také samy dělat ekologickou osvětu mezi dospělými. Svým pozitivním přístupem by tedy měly „nakazit“ i ostatní,“ dodala Soňa Hykyšová, vedoucí Ekologického centra.

„Uvažujeme o tom, že bychom panely zpracovali do podoby nástěnných map, které bychom pak nabízeli školám k trvalému využití,“ doplnila Hykyšová. Pro pedagogy jsou připraveny metodické listy, které by měly být vodítkem jak jednotlivá témata výstavy začlenit do výuky většiny učebních předmětů.

Další doprovodnou akcí tohoto projektu je propagace informací o ekoznačkách, uvědomělé spotřebě a životním cyklu výrobků na základních a středních školách. „Rozhodli jsme se pro spolupráci s těmi, v tomto směru, nejpovolanějšími – Agenturou pro ekologicky šetrné výrobky společnosti CENIA. Ti vytvořili výukový program „Co je doma, to se počítá“, který teď zprostředkováváme učitelům na Mostecku a jednak sami nabízíme jeho lektorování na školách,“ sdělila Hykyšová. Seminář pro učitele se koná 12. prosince v Mostě v budově VÚHU a.s. Výukový program pro jednotlivé třídy je možné objednávat během celého prosince, kdy je díky podpoře Ústeckého kraje nabízen školám zdarma.

Do konce školního roku 2005/2006 navštíví výstava všechny základní školy na Mostecku. Slavnostní vyhlášení soutěže proběhne u příležitosti Světového dne životního prostředí 5. června 2006. Internetové stránky projektu jsou umístěny na www.ecmost.cz. Více informací na Zeleném telefonu: 800 195 342.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů