Pátek, 29. března 2024

Životnímu prostředí nejvíce škodí doprava

Životnímu prostředí nejvíce škodí doprava
Zatímco začátkem 90. let minulého století patřilo životní prostředí v ČR k nejpoškozenějším v Evropě, po zkrachování neefektivních podniků a investicích především do kvality ovzduší a vod se výrazně zlepšilo. V současné době je na úrovni průměru členských států EU. Vyplývá to ze zprávy o životním prostředí v roce 2004, která analyzuje vývoj a aktuální stav životního prostředí a srovnává jej s trendy v zahraničí.

Jedním z nejzávažnějších problémů ČR jsou emise, hluk a nápor na krajinu, které způsobuje nárůst dopravy. Například v porovnání s rokem 1990 přibylo emisí oxidu uhličitého z dopravy o dvě třetiny, pevných mikročástic o třetinu. Po zavedení bezolovnatého benzínu však významně poklesly emise olova (viz tabulky).

Projevují se však i některé pozitivní výsledky, zvyšuje se například množství vytříděného odpadu na obyvatele, počet domácností třídících odpad i množství vytříděných obalů a jejich recyklace. Česká republika je jediným z nových členských států, který plní požadavky EU na recyklaci obalů (v roce 2004: papír - 79 %, plasty - 38 %, kovy - 37 %, sklo - 65 %, celková míra recyklace - 56 %. Celková míra recyklace obalů na obyvatele byla v loňském roce 41,4 kg.

Stále ovšem přetrvávají některé problémy z minulosti. Naše lesy patří k nejpoškozenějším v Evropě, energetická náročnost hospodářství je o 80 % větší, než je průměr bývalé evropské patnáctky. Vysoká je i produkce skleníkového plynu oxidu uhličitého na obyvatele a koncentrace přízemního ozónu. Nové stavby se často budují na zelené louce místo toho, aby se využívaly již zastavěné plochy (tzv. brownfields).

"Životní prostředí se za posledních patnáct let výrazně zlepšilo, ale ještě stále máme co dohánět. Omezit vysokou produkci skleníkových plynů pomůže zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů, který v letošním roce schválil Parlament ČR. Program na podporu alternativních paliv v dopravě, který by mohl alespoň zčásti snížit znečištění z dopravy, vláda schválila letos v květnu. Chystá se také zavedení mýtného a připravuje návrh ekologické daňové reformy. K nápravě stavu krajiny přispívají krajinotvorné programy, které jsou jednou z mých priorit. Za úspěch považuji, že vláda schválila vyhlášení evropské soustavy chráněných území Natura 2000," komentoval výsledky zprávy ministr životního prostředí Libor Ambrozek.


Emise, které způsobuje nárůst

dopravy (v tunách)

Složky v roce 1990 v roce 2004

oxid uhličitý 9 987 000 17 171 000

pevné částice 4373 5762

olovo 193 3,06

Zdroj: MŽP ČR
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů