Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zákazník a jeho pán

Zákazník a jeho pán
Zvyšování cen pokládají výrobci na nutné, zákazníci za přehnané.

Energetický regulační úřad oznámil k 1. lednu 2006 průměrné zdražení plynu o 4,8 procenta a elektřiny o 8,9 procenta. A to začíná v příštím roce plná liberalizace trhu s elektřinou! Každý odběratel, i malá domácnost, si může zvolit dodavatele. Trh s plynem se plně otevírá o rok později, ale již letos se ukázalo, že není funkční ani pro velké zákazníky a regulační úřad musel opět zavést částečnou regulaci cen plynu.

Za dva roky nás čekají ekologické daně. Podle Martina Bursíka, spoluautora návrhu ekologické daňové reformy, ovšem na konečnou cenu energií velký vliv mít nebudou, navíc musí být jejich růst občanům kompenzován, např. snížením sazeb sociálního pojištění (více v rozhovoru na str. 38-41). Bursík ovšem v jiné souvislosti Ekonomu řekl, že pro zvyšování ceny elektřiny v ČR neexistují závažné důvody. Odvolávání se na růst cen v Německu nemá opodstatnění, protože tam ceny rostou kvůli nedostatku kapacit na výrobu elektřiny, vysoké ceně povolenek na vypouštění emisí a růstu ceny plynu, který je zdrojem pro výrobu elektřiny. Ani jeden z těchto důvodů pro ČR neplatí. Skupina ČEZ prodává méně elektřiny než před rokem, ale tržby za devět měsíců vzrostly dokonce o 23 %. Za rok 2005 očekává zisk kolem 16 miliard korun.

ČEZ je z hlediska svých vlastníků zlatou firmou. Na růstu ceny jeho akcií se daly letos vydělat statisíce (v případě vyvolených vlastníků dokonce desítky milionů korun), rostoucí zisk přináší do státní pokladny více peněz z daně z příjmu právnických osob a čím dál dražší elektřina úměrně vyšší výběr DPH. Takovou společnost si vlastníci musejí pěstovat. ČEZ má pro zvyšování zisků ještě další důvody: nakupuje firmy v zahraničí, musí modernizovat elektrárny a chce stavět nové. A pokud se mu v zahraničí nepodaří peníze utratit? Připomeňme, že např. v Polsku to s nástupem nové vlády s privatizací elektráren nevypadá nadějně. Společnost v takovém případě uvažuje o výplatě vyšších dividend. Ministr financí Sobotka takovou zprávu jistě vítá. Vždyť nadpoloviční část dividend inkasuje hladová státní pokladna.

U plynu jdou dividendy za majoritním vlastníkem do Německa, ale z hlediska ostatních daňových titulů je plynárenský kolos pro českou státní kasu také velkým přínosem.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů