Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

PEZINOK - Ekologická havária! Postaral sa o ňu šofér, ktorý medzi Pezinkom a Šenkvicami včera ráno s nákladiakom zišiel z cesty a havaroval! Po nehode sa zo skrytej cisterny vylialo najmenej 6-tisíc litrov nafty!
Šofér však zmizol ako gáfor! Nafta vytiekla zo starej vojenskej cisterny, ktorá bola skrytá pod plachtou nákladiaka. Policajti našli auto už bez evidenčných čísiel. Šofér ich mohol po havárii odmontovať, a tak zahladiť stopy. Nie je vylúčené, že mal komplica, ktorý v ďalšom aute sprevádzal nákladiak s podozrivou naftou. „Havarované vozidlo z priekopy vytiahli hasiči z Malaciek,“ informoval Emil Moťovský, šéf pezinských hasičov, ktorí rozliatu naftu odčerpali.

Bývalý americký prezident Bill Clinton v pátek na ekologické konferenci OSN v kanadském Montrealu ostře odsoudil ekologickou politiku svého nástupce v čele USA George Bushe.
Na shromáždění politiků, ekologů a dalších představitelů z více než 180 zemí světa prohlásil, že Bushova vláda, která tvrdí, že omezování emisí skleníkových plynů by poškodilo ekonomiku Spojených států, se "naprosto mýlí".

Evropská komise zveřejnila první výsledky veřejné konzultace k budoucnosti evropského systému obchodování s emisními povolenkami. Konzultace se zúčastnilo na 300 respondentů. Mezi hlavními body, které by respondenti chtěli do budoucna zlepšit je především dlouhodobější jistota a předvídatelnost celého systému obchodování s emisemi, především pak jasná alokace emisních povolenek. Při jasné představě o budoucnosti budou moci firmy činit lepší investiční rozhodnutí při investici do technologií. Výsledky konzultace jasně ukazují, že systém obchodování s emisemi již nyní zřetelně ovlivňuje investiční rozhodování firem.

Lidé v Čeperce na Pardubicku v sobotu v referendu jednoznačně odmítli chystanou výstavbu obří spalovny odpadů v nedalekých Opatovicích nad Labem.
Rozhodli, že jejich obec nevstoupí do společnosti EVO, která by měla spalovnu vybudovat. Ze 470 hlasujících bylo proti vstupu do EVO 93 procent lidí. Účast v referendu činila 61 procent.

Bylo by hloupé, kdybychom neviděli nadějná znamení v závěrech montrealského jednání o klimatu. Jakákoli dohoda, kterou podporuje Bushova vláda a vítají ji i ekologická hnutí, stojí za to.
Jistě, v Kanadě se nemluvilo o žádných konkrétních návrzích. Přesto je významné, že Spojené státy, Indie a Čína, které patří k největším světovým producentům oxidu uhličitého, se nyní zdají být připraveny mluvit o tom, jak budou kontrolovat své emise po roce 2012, kdy vyprší platnost Kjótského protokolu. Kdyby nic jiného, vzniká základ, na němž se dá stavět.
Jistě, náš optimismus by neměl být přehnaný. Jakékoli omezení produkce oxidu uhličitého, kterých se podaří do roku 2012 dosáhnout, bude až bolestně malé. Montrealská dohoda o tom, že se bude dál jednat, je nepatrná vzhledem ke změnám, které jsou zaznamenávány.
Na druhé straně je ale zřejmé, že ve světě přitvrzují postoje vůči škodlivým emisím, a to i ve Spojených státech. Ve 192 městech a 10 státech USA, včetně Kalifornie a New Yorku, kde vládnou republikánští guvernéři, úřady zavedly omezení plynů podporujících takzvaný skleníkový efekt. Svět si, bohudík, pomalu uvědomuje nebezpečí globálního oteplování. Jestli se tak děje dostatečně rychle, je jiná otázka.

Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín (VOS) zdraží od ledna 2006 vodné a stočné o pět procent.  Metr krychlový dodané a odvedené vody bude od ledna stát 48,35 koruny.
Pro průměrnou domácnost to bude znamenat asi o 220 korun ročně více. Podnik na Jičínsku zásobuje vodou přibližně 54.000 lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů