Pátek, 19. dubna 2024

Nový procesor UltraSPARC T1: vysoký výkon, spotřeba jako žárovka

Nový procesor UltraSPARC T1: vysoký výkon, spotřeba jako žárovka
Společnost Sun Microsystems, představila svůj nejnovější procesor: UltraSPARC T1, dříve známý pod kódovým označením Niagara. První vysoce výkonný ekologický procesor na světě se poprvé objeví v nové řadě serverů Sun Fire, které dorazí na trh ještě letos. Ekologický čip se spotřebou nižší než 70 W by měl podle výrobce přinést uživatelům úspory za energii v řádu milionů dolarů.

Pozoruhodný čip je postaven na patentované technologii multithreadingu CoolThreads, která těží z mnohovláknové povahy operačního systému Solaris, a podle provedených výzkumů mohl díky svému výkonu zredukovat počet všech webových serverů na světě na polovinu, což by podle údajů uvedených v letošním srpnovém čísle časopise Discover Magazine mělo stejný vliv na snížení emisí CO2 jako vysazení 400 000 hektarů lesa.

V době, kdy většina procesorů spotřebovává 150-200 wattů elektrické energie, vykazuje procesor SPARC CoolThreads zhruba pouhou polovinu spotřeby konkurenčních procesorů Intel Xeon nebo IBM POWER. Svou spotřebou 70 wattů se blíží spíše žárovkám v domácnostech. Nový procesor nabízí nesrovnatelnou propustnost při zpracování transakcí a ušetří zákazníkům miliony dolarů za rychle rostoucí náklady na napájení, chlazení a prostor datových center.

"Je načase, aby technologické odvětví zaujalo jednoznačný postoj - ztrojnásobení výkonnosti datového centra by nemělo znamenat ztrojnásobení faktur za elektřinu a nutnost postavit více elektráren, v nichž se spaluje uhlí," říká Jonathan Schwartz, provozní ředitel a prezident společnosti Sun Microsystems. "Je stále jasnější, že extrémní účinnost je výhodná nejen pro životní prostředí, ale také pro byznys. Důkazy najdeme všude, od výrobců hybridních automobilů, kteří nestíhají pokrýt poptávku, až po úsporná letadla, která postupně začínají dominovat trhu." Zákazníci podle něj požadují stejnou ekologickou zodpovědnost i v datových centrech a moderní systémy s energeticky úspornými procesory jim mohou přinést podstatně vyšší výkon bez šokujících energetických nákladů.

32 SYSTÉMŮ NA JEDINÉM ČIPU

UltraSPARC T1 představuje svým způsobem milník na poli mikroprocesorů. Technologie CoolThreads, kterou používá, je založena na osmi jádrech SPARC, z nichž každé má čtyři vlákna. Procesor tedy disponuje celkem 32 vlákny, která paralelně a bez jakékoli prodlevy zpracovávají obrovské množství úloh. Čip tak šetří energii, ale zároveň zvyšuje systémovou propustnost. Díky nové procesorové architektuře Sun CMT bude schopen dlouhodobě udržovat krok s mnohovláknovým aplikačním prostředím internetu.

PROCESOR S UNIKÁTNÍMI VLASTNOSTMI

První mnohovláknový procesor s 32 systémy na jediném čipu s 90nanometrovou technologií využívající osm jader s taktem 1,2 GHz dává Sunu významnou výhodu proti konkurenci. Podle výrobce jde i o první čip, v němž jsou přímo integrovány další serverové součásti - vyřizování interních komunikačních úloh přímo na čipu znamená méně vodičů, a tím pádem energetickou efektivitu a vyšší výkon. Je také prvním čipem se čtyřmi integrovanými paměťovými řadiči, které směrují data mezi procesorovými jádry a pamětí - data se tak do čipu dostávají stejně rychle, jako mohou být zpracována, nedochází k jejich zdržení či naopak hluchým fázím, kdy procesor čeká na zásilku dat ke zpracování. Minimální latence paměti urychluje tok provozu. Každé jednotlivé jádro procesoru UltraSPARC T1 je jednodušší, a proto generuje méně tepla se spotřebou necelých 80 wattů.

OD VÍCEVLÁKNOVÉHO SOFTWARU K VÍCEVLÁKNOVÝM ČIPŮM

Provázanost procesoru s návrhem systému přináší vysokou propustnost a uživatel tak získá maximální užitek z vícevláknových softwarových architektur Solaris 10 a Java bez nutnosti překompilování. S využitím produktu Sun Studio 11 je konvergence všech tří inovativních technologií (Solaris 10, Java a UltraSPARC T1 s technologií Coolthreads) dovedena k dokonalosti.

Významným faktorem je i bezpečnost - desetkrát vyšší propustnost šifrování díky kryptografické akceleraci (v porovnání s konkurenčními procesory) znamená podle výrobce vyšší zabezpečení systémů a rychlejší provoz bezpečných aplikací než u konkurenčních procesorů. UltraSPARC T1 tak pro stejný počet kryptografických operací potřebuje méně výpočetních cyklů. Zpracování kryptografických operací zabere podle interních benchmarcích šifrování Sunu pouhých 5 % kapacity CPU, zatímco u procesoru Xeon je vyžadováno 33 % kapacity a u procesoru POWER5 dokonce 50 %.

ČIP PRO EKOLOGICKY ŠETRNÉ SYSTÉMY

"Naši inženýři si před pěti lety uvědomili meze současného pojetí procesorů a začali zcela od základu vyvíjet technologii CoolThreads. Výsledná inovace, vycházející z technologie SPARC, je stejně významná jako uvedení procesorů RISC a mohla by na trh mít podobný dopad jako Java," řekl David Yen, výkonný viceprezident skupiny škálovatelných systémů Sunu.

Vzhledem k rostoucím cenám energií po celém světě je problém energetické náročnosti současných datových center ekonomický i ekologický, poukazují zástupci společnosti Sun Microsystems, podle nichž

- 80 % všech datových center má tepelný a energetický strop,

- hustota vyzařování tepla z hardwaru se za posledních pět let téměř zčtyřnásobila,

- 40 % datových center potřebuje inovovat vytápění, ventilaci a klimatizaci,

- více než polovina datových center zaznamenává nadprůměrné teploty.

Pokud by polovina základních serverů, které se prodaly v posledních třech letech, byla nahrazena procesory UltraSPARC T1, každoročně by se eliminovalo 11 milionů tun emisí CO2 - to je ekvivalent emisí zhruba 1 000 000 vozidel SUV, kalkuluje výrobce..

Rene Weinholtz, ředitel IT ve společnosti STRATO Rechenzentrum AG dodává: "Kvůli internímu i externímu růstu naše spotřeba energie neustále stoupá. Interním růstem se rozumí to, že existující zákazníci více využívají přidělené prostředky nebo přecházejí na větší řešení. Externí růst je dán počtem nových zákazníků každý měsíc. Ročně vynakládáme přes milion dolarů jen na to, abychom udrželi krok s nároky datového centra, a přitom nám dochází místo. Díky novému čipu nebudeme muset stavět nové datové centrum, což nám ušetří čas a peníze."
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů