Středa, 17. dubna 2024

Projekt „KAPKA 21“ přinese do Královéhradeckého a Pardubického kraje téměř 18 milionů korun na ekologické vzdělávání

Projekt „KAPKA 21“ přinese do Královéhradeckého a Pardubického kraje téměř 18 milionů korun na ekologické vzdělávání

17,8 milionu Kč celkové podpory pro dosud nejrozsáhlejší regionální projekt environmentální / ekologické výchovy nazvaný

„KAPKA 21 – Královéhradecký a Pardubický kraj: Agenda 21 pro každého

(Síť informačních, poradenských a vzdělávacích center pro udržitelný život)“

získá v příštích dvou letech Královéhradecký a Pardubický kraj spolu s řadou vzdělávacích zařízení z evropských a státních zdrojů. Podpora projektu rozvoje ekologické výchovy a informovanosti především dospělé veřejnosti s využitím financí ze státního rozpočtu a zejména z takzvaného Operačního programu rozvoje lidských zdrojů bude poskytnuta Ministerstvem životního prostředí České republiky.

Ve čtvrtek 15. prosince 2005 na Královéhradeckém kraji (v cca 10:30 hod.) podepíší představitelé ministerstva ŽP (mgr. Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP ČR) smlouvu s organizátorem projektu, kterým je Středisko ekologické výchovy a etiky SEVER Horní Maršov, které je tzv. koordinátorem ekologické výchovy v Královéhradeckém kraji (ředitel RNDr. Jiří Kulich, nositel letošních cen v oblasti životního prostředí – Ceny Josefa Vavrouška a Ceny ministra životního prostředí za rok 2005).

 

„Bezprostředním cílem záměru, připraveného pro léta 2006–2007 je dotvoření krajských sítí zařízení, která poskytují služby ekologického vzdělávání a osvěty především dospělé veřejnosti, vedoucí k zodpovědnému jednání v duchu pravidel udržitelného rozvoje (Agendy 21) – včetně například veřejné správy, či podnikatelské sféry,“ vysvětluje ředitel střediska SEVER v Horním Maršově RNDr. Jiří Kulich a dodává, že projekt je postaven na široce založeném partnerství řady ekologicky činných subjektů, působících uvnitř evropského regionu soudržnosti Severovýchod, i navenek tohoto regionu.

„Protože se však Liberecký kraj rozhodl postupovat samostatně, je projekt zaměřen jen na 2 kraje – Královéhradecký a Pardubický. Zúčastní se ho celkem 11 partnerů, reprezentujících regionální samosprávu (2 kraje), potřeby podnikatelského sektoru (Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje), nevládní neziskové organizace (3 partneři), státní správu v oblasti ochrany přírody (Správa KRNAP), akademické instituce (Univerzita Hradec Králové) a celostátní sítě, na než regionální projekt navazuje (STEP – síť ekologických poraden, Pavučina – síť středisek ekologické výchovy, Nadace Partnerství). Na praktické realizaci se bude podílet asi 20 dalších organizací, působících v obou krajích v ekologické výchově,“ vypočítává Jiří Kulich.

„Projekt přinese například 310 000 Kč, z nichž Královéhradecký kraj uhradí část nákladů spojených se zahájením takzvaného „zeleného“, tj. ekologicky šetrného provozu Krajského úřadu v Hradci Králové,“ uvedl člen rady Královéhradeckého kraje MUDr,. Jiří Vambera, který je v kraji zodpovědný za životní prostředí.

„Projekt zajistí pevný a stabilní základ ekologické vzdělávací sítě a umožní i vytvoření několika pracovních míst, a jeho funkce rozhodně neskončí posledním prosincem 2007. Představujeme si, že dlouhodobě pro celé spektrum cílových skupin zůstanou zachovány všechny vzdělávací, informační a poradenské činnosti, tak, jak se rozvinou v průběhu projektu,“ míní Jiří Kulich.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů