Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna brzy rozhodne o tom, zda můžete ovlivnit vykácení lesa za vaší vsí

Sněmovna brzy rozhodne o tom, zda můžete ovlivnit vykácení lesa za vaší vsí

O podobě nového stavebního zákona pravděpodobně už zítra rozhodne Poslanecká sněmovna. Zákonodárci budou hlasovat o více než stovce pozměňovacích návrhů. Ministerstvo životního prostředí má výhrady zejména k tomu, že některé z nich výrazně omezují  právo lidí vyjadřovat se k řadě činností, které se jich mohou bezprostředně dotknout. Návrhy jsou v rozporu nejen s mezinárodními závazky České republiky, ale i programovým prohlášením vlády.

 

Návrh poslance Aubrechta totiž zužuje okruh řízení, do kterých veřejnost může zasahovat.  Lidé by například neměli možnost vůbec ovlivnit, jestli se v jejich okolí bude otvírat kamenolom, budovat nová přehrada či kácet les na kraji obce.  Poslanecký návrh tak omezuje účast veřejnosti pouze na dva případy – řízení vedená podle zákona o ochraně přírody a krajiny a územní řízení podle stavebního zákona (těch bude přitom mnohem méně než dnes, protože řada staveb, které nyní územnímu řízení podléhají, bude schvalována prostřednictvím regulačního plánu, kde mají občanská sdružení velmi slabé postavení).

 

„Je to plíživá a soustavná snaha vykázat občany z rozhodování o tom, co může podstatným způsobem ovlivnit jejich život. Vláda přitom svým programovým prohlášením jasně deklarovala, že nepřipustí, aby se současná úroveň občanských práv v této oblasti omezovala. Každý demokratický stát by měl mít zájem na tom, aby úřady společně s občany hledaly takové cesty, které lidem zaručí zdravý a příjemný život. A každý demokratický stát také chápe, že je potřeba, aby úřední rozhodování bylo pod veřejnou kontrolou. Doufám, že to poslanci budou mít při svém hlasování na paměti,“ komentuje poslanecký návrh ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů