Pátek, 19. dubna 2024

Nové jaderné bloky raději ne, říká svět

Nové jaderné bloky raději ne, říká svět
Většina obyvatel planety si výstavbu dalších jaderných elektráren nepřeje. Zároveň je ale ochotna tolerovat provoz těch dosavadních, takže mohou "dožít". Vyplývá to ze včera zveřejněných výsledků průzkumu, který Mezinárodní agentura pro jadernou energii (IAEA) provedla v osmnácti zemích.
Dotázáni byli například Američané, Britové, Němci i Francouzi. Z rozvojových zemí Jordánci nebo Maročané.
Přestože agentura sídlí ve Vídni, usoudila, že bude lepší se Rakušanů, proslulých svým "protijaderným" postojem, raději vůbec neptat.
Průzkum vynechal také Česko, kde je pro rozvoj jaderné energetiky stabilně více než polovina lidí, jak vyplývá z výsledků průzkumu, které poskytl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Jen desetina pro výstavbu
Třetina dotázaných nic nenamítá proti současným jaderným elektrárnám, výstavbu nových si ale nepřeje. Čtvrtina je ale považuje za nebezpečné "obludy", které by měly zmizet ze zemského povrchu.
Zbrusu nové reaktory by si přála jenom desetina lidí, vyplývá z průzkumu IAEA. To je v příkrém rozporu s představami některých politiků.
Pro další výstavbu v Evropě se vyslovil například italský premiér Silvio Berlusconi. Podle něj je to cesta, jak snížit vysokou závislost kontinentu na dovozu paliv, hlavně ropy a zemního plynu.
"Nezáleží na tom, kolik peněz se průmysl pokouší nalít do jaderné energetiky. Většina lidí ji považuje za špinavou, vetchou a nebezpečnou," komentoval výsledky průzkumu pro agenturu Reuters William Peden, který se v hnutí Greenpeace zabývá jadernou energetikou.

V USA zřetelně svítí zelená
Výstavba nových kapacit se ale těší vysoké podpoře v USA. To, že jsou jaderné elektrárny bezpečné, si myslí dvě pětiny Američanů, kteří současně nic nenamítají proti stavbě dalších. Rozvoj jaderné energetiky má zelenou také v Bílém domě. Nový energetický zákon dokonce počítá s investičními pobídkami pro soukromé stavitele.
Jaderné elektrárny ve světě loni dodaly 2,22 biliónu kilowatthodin elektřiny, z toho na USA připadalo skoro 36 procent. V provozu tam nyní je 104 bloků. Ministerstvo energetiky ve Washingtonu doufá, že kolem roku 2010 se začnou stavět alespoň dvě nové jaderné elektrárny.
Na rozhodnutí, kdy se tak skutečně stane, toužebně čekají koncerny jako General Electric nebo Westinghouse. Do soupeření o lukrativní zakázky by se pustily i zahraniční firmy, například francouzský koncern Areva, napsal list Financial Times.
Jadernou energetikou nejsou příliš nadšeni Němci. Skoro polovina míní, aby dosavadní bloky dožily, ale nové se už nestavěly.
Britové se trochu podobají Američanům. Na 37 procent by ponechalo stávající elektrárny v provozu, ale nové už nestavělo. Ale podíl těch, kteří chtějí budovat další, je také vysoký - zhruba třetina.
Jaderné energii nejvíce přejí Jihokorejci. Přes 52 procent se vřele přimlouvá za novou výstavbu. Zato skoro polovina Maročanů na druhém konci světa se jaderných elektráren vyloženě bojí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů