Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V těchto dnech předal ministr životního prostředí Libor Ambrozek současně se sedmi Cenami ministra pro významné osobnosti tři nové certifikáty Ekologicky šetrný výrobek (ESV). Poprvé v historii těchto cen se prezentoval i certifikát EPD. Ten byl udělen společnosti ETA za vysavač PROXIMO 450. Na rozdíl od značky EŠV vypovídá environmentální prohlášení o výrobku (EPD) o jeho ekologických aspektech ve všech fázích životního cyklu: počínaje výrobou materiálů, přes zhotovení vlastního výrobku, distribuci, užívání až po ekologickou recyklaci po vyřazení. ETA musela nejen prokázat, že vysavač splňuje všechny podmínky potřebné k získání certifikátu, ale také je obhájit při náročné prověrce certifikující organizace.

Pacov Český svaz ochránců přírody realizoval připravené projekty k výsadbě stromků. V okolí Pacova a v přilehlých obcích vysázeli 112 ovocných a 80 listnatých stromů (javory, habry, lípy), 335 keřů a 37 jehličnanů. "Zeleň krášlí Velkou Rovnou, Lesnou, Zhoř a Velkou Chyšku. Sázení se nám podařilo za zdatné pomoci žáků pacovského gymnázia a místních dobrovolníků. Území, na kterém jsme stromy sázeli, je negativně ovlivněno intenzivním zemědělstvím. Scelování pozemků proto má za následek likvidaci vhodných hnízdních biotopů pro ptactvo nelesní krajiny," říká ochránce přírody Adam Jaroš a dodává, že výsadbou přispěli i k návratu původních odrůd ovocných dřevin do krajiny, pro níž je tento typ liniové výsadby typický. Plody ovocných stromů budou dále sloužit jako zdroj potravy pro živočichy a občerstvení nabídnou i kolemjdoucím.

Ústecká pobočka Hnutí DUHA podpořila návrh na odpis zásob uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi – dvěma vesnicemi na Mostecku, které ohrožuje rozšiřování povrchových dolů.
Návrh dnes předložilo ministerstvo životního prostředí z podnětu obce Horní Jiřetín. 
Ochranu zbývajících severočeských obcí před další těžbou vyhlásila vláda v roce 1991. Později ji potvrdil také územní plán Podkrušnohoří. Formální odpis zásob suroviny je poslední krok, kterým se rozhodnutí ministrů také prakticky realizuje. Garantuje tak obcím a kraji jistotu potřebnou pro ekonomický rozvoj.
Roman Klecker z Hnutí DUHA Ústí nad Labem řekl:
"Odpis zásob uhlí je velmi důležitý krok. Ministr životního prostředí na rozdíl od ministra průmyslu a předsedy vlády respektuje rozhodnutí obce, která odmítla vystěhování a výslovně požadovala zachování limitů těžby. Důležité je, aby se teď k návrhu na odpis přidal také kraj a nenechával obhajobu Horního Jiřetína a Černic na samotné obci."

PRAHA – Praha je zas o něco chráněnější před povodněmi. Magistrát si totiž nechal naprogramovat počítačový program, který v případě zvyšování hladiny Vltavy a Berounky dokáže spočítat, kdy a kde hrozí nebezpečí, což znázorní na mapě.
"Mapa slouží k rychlé orientaci při povodni, ale může být využita i při projektování staveb v záplavových územích," uvedl náměstek primátora Jan Bürgermeister.
Program umí spočítat rychlost proudu, výšku hladiny i to, která místa budou zatopena, když nevydrží protipovodňové zábrany. Ty chrání celé město kromě Chuchle, Radotína, Zbraslavi a Troje.

PRAHA - Pražský magistrát mění poplatky za likvidaci odpadu pro drobné podnikatele. V případě směsného odpadu a papíru ceny příští rok vzrostou asi o tři procenta, u skla o deset procent. Naopak za plasty bude poplatek zhruba o sedm procent nižší, informoval po dnešním zasedání městské rady radní Miloš Gregar (ODS).
Běžný městský systém zpracování a likvidace odpadků mohou využívat malé firmy, podnikatelé a obchodníci na základě smlouvy s městem. Musejí vytvářet odpad, který je v katalogu zařazen jako odpad podobný komunálnímu.
Podnikatelé hradí poplatky podle velikosti a četnosti odvozu popelnic. Pokud mají třeba na směsný odpad popelnici o objemu 240 litrů, zaplatí příští rok při svozu odpadků jednou za týden 3908 korun včetně DPH. Odvoz papíru je v tomtéž případě přijde na 3172 Kč, skla na 3564 korun a plastů na 3265 Kč.
Ceník město vydává každý rok. Ceny jsou regulované a jsou dány skutečnými náklady na tuto službu.

Čínská investiční společnost pro úsporu energie jako jediná státní investiční společnost v oblasti šetření energie a ochrany životního prostředí nedávno začala v městech Su-qian a Ju-rong v provincii Jiang-su stavět elektrárny na bázi spalování slámy. Tyto objekty jsou budovány na základě vlastního čínského patentu. Po jejich dokončení bude každý rok vykoupeno 400 tisíc tun slámy pro výrobu elektřiny, tím se ušetří spotřeba 200 tisíc tun standardního uhlí.
Výstavba výše uvedených elektráren také napomůže snížení emisí kysličníku uhličitého a zvýšení příjmů rolníků.

Letos po dlouhých letech poprvé pracovníci a. s. Lesy Český Rudolec nedělali v lese prořezávku vánočních stromků a neprodávají je. Důvodem je konkurence dovezených a na plantážích pěstovaných jehličnanů.
"Za poslední tři roky šel prodej strašně dolů. Ještě před pěti roky jsme prodávali kolem šesti stovek a každý rok to bylo nejméně o sto méně. Vloni jich bylo jen 135," říká vedoucí střediska dílen Vladislav Kadlec.
Lidé dnes dávají přednost sice dražším, ale zato pěkně rostlým stromkům z plantáží. Například v Zahradním centru v J. Hradci mají borovice od 200 Kč, ale třeba jedle za 550 Kč. "Velký zájem je i o stromky v kontejnerech, které lze pak přesadit. Třeba smrk omorika stojí 569 korun a jedle 899 korun," uvedla vedoucí Monika Jáchymová.
Silnou konkurencí se stává i prodej vánočních symbolů před supermarkety. Například v J. Hradci před Kauflandem budou stromky pro opozdilce i na Štědrý den. Nejlevnější smrk ztepilý je za 199 korun a dva a půl metru vysoká normandská jedle za 690 korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů