Pátek, 29. března 2024

Pomozte při odhalování nebezpečných krádeží kovových kanalizačních mříží v Brně

Pomozte při odhalování nebezpečných krádeží kovových kanalizačních mříží v Brně

 Krádeže kovových kanalizačních krytů

V posledních měsících letošního roku se strážníci MP stále častěji setkávají s případy krádeží mříží kanalizačních vpustí. Pachatelé, kteří kovové kryty odcizují, je většinou odnášejí do výkupen železného šrotu, kde za ně obdrží hotovost. Vpusť, která však zůstane bez ochranné mříže, se stává velkým rizikem pro chodce a projíždějící vozidla, což je obzvláště kritické v zimních měsících, kdy je brzy tma. Odcizením krytů se pachatelé mohou dopouštět kromě krádeže také např. trestného činu obecného ohrožení, neboť po odkrytí těchto ocelových mříží může chodec spadnout do několik metrů hlubokého kanálu a může si způsobit vážná zranění. Rovněž může dojít k najetí vozidla do odkryté kanalizace, čímž může dojít k poškození vozu anebo k dopravní nehodě.

Jak již bylo uvedeno, kanalizační mříže končí ve výkupnách sběrných surovin a to za velmi neadekvátní finanční částku. Přitom průměrná cena jedné mříže se pohybuje kolem 1.500,- korun. Strážníci v rámci hlídkové činnosti kontrolují podezřelé osoby, které do sběrných surovin železný šrot dovážejí. I přes přijatá opatření se množí další případy zcizených mříží. Pro dokreslení nárůstu případů můžeme uvést, že v měsíci listopadu strážníci zaznamenali 8 kusů zcizených mříží, zatímco do poloviny měsíce prosince to bylo již 35 případů krádeží.

Na tomto místě bychom chtěli požádat občany, aby v případě podezřelé situace ihned zatelefonovali na linku 156 a tuto událost nahlásili strážníkům MP.

ZDROJ: MP Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů