Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Volvo Trucks uvádí na trh novou generaci nákladních vozidel Volvo FH a Volvo FM. Jsou poháněna zcela novým 13litrovým a přepracovaným 9litrovým motorem. Jejich vývoj přišel 300 mil. eur. Motory splňují emisní limity, které začnou platit na podzim příštího roku a od roku 2009 (Euro 4 a Euro 5). Vylepšena byla i řada elektronicky ovládaných převodovek I-Shift. "Nová řada nákladních vozidel pomáhá dále upevňovat postavení společnosti Volvo v Evropě. Nové vozy jsou nepochybně těmi nejlepšími nákladními vozy z hlediska úspornosti, bezpečnosti, ochrany životního prostředí a výkonnosti, jaké jsme kdy uvedli na trh," říká Staffan Jufors, prezident společnosti Volvo Trucks. Nová vozidla se budou vyrábět v Göteborgu a Ghentu, první kusy budou dodány na začátku toku 2006.

Shledává se, že velký technický pokrok vede ke stále intenzivnějšímu využívání moří pro dopravu, rybaření, těžbu ropy a plynu, energetická zařízení, stavbu lodí, turistiku a činnosti spojené s využitím volného času. Z toho plynoucí problémy pro životní prostředí a bezpečnost se nezastavují před správními hranicemi jednotlivých moří a mořských částí. Integrující politické úsilí je zapotřebí ke zvládnutí konfliktů zájmů mezi různými hospodářskými činnostmi spojenými s moři.

Američtí zákazníci, kteří si objednali hybridní automobil Toyota Prius, vyčkávají s převzetím těchto nových vozů až na Nový rok, kdy v USA začne platit vyšší daňové zvýhodnění pro ekologická auta. Daňový základ si tak mohou snížit až o 3150 dolarů.

Dne 28. dubna oznámil tým badatelů vedený ředitelem Cornellovy ornitologické laboratoře v Ithace ve státě New York dr. Johnem W. Fitzpatrickem první doložené pozorování datla knížecího ve Spojených státech od roku 1944.
Než byl tento pták (či ptáci) objeven v malé oblasti národního parku Cache River v Arkansasu, pokládala většina expertů tento druh - proslulý téměř metrovým rozpětím křídel, nápadným černobílým zbarvením a velkým zobákem - za vyhynulý.
V 19. a 20. století se v důsledku kácení lesů na jihovýchodě Spojených států zmenšila oblast jeho výskytu a úbytek počtu exemplářů se stal impulsem k jednomu z prvních pokusů o ochranu přírody na celonárodní úrovni.

Pozoruhodná zatopená štola, vyhlášená za chráněnou přírodní památku, se nachází poblíž Staré Huti u Pasečnice na Domažlicku. Jedná se o pozůstatek po těžbě kyzové břidlice, z níž se už v 17. století vyráběl kamenec. Dnes se tu tvoří nádherné rampouchy. A přestože příliš mrazivé počasí jim tolik nepřeje jako v minulých letech, dá se očekávat, že po zvýšení denních teplot nad bod mrazu se stane Salka opět známou "pohádkovou jeskyní".

Zásmuky - K nečekanému vyústění sporu mezi členy Československého svazu přátel přírody v Zásmukách a představiteli potravinářské společnosti Gügli došlo poté, co ochránci ohlásili úmysl zablokovat rozšiřování areálu firmy vlastními těly. Záměr aktivistů vyvolal zděšení i ve vedení města, které se staví za potravináře. "Přátelé přírody už dlouho ohrožují zdravý rozvoj města. Vydal jsem proto příkaz k jejich deportaci do Nesměně," překvapil razancí starosta Jiljí Pecha."Naše oběť padla na oltář přírody," byla poslední slova předsedy ochránců Miloslava Pavla před vyhoštěním.

Kladensko - Škody, které lidé každoročně v lesních porostech napáchají v souvislosti se získáváním vánočních stromků nelegální cestou, nebývají zanedbatelné. Proto i letos se pracovníci lesních správ zaměřili na ošetření nízkých porostů chemickým přípravkem, který při pokojové teplotě začne silně zapáchat. Místy borovice a smrčky nastříkali barvami, aby stromky nepůsobily pro zloděje příliš atraktivně. "Kvůli sněhu jsme se sice ještě všude nepodívali, ale na základě dosavadních poznatků musím konstatovat, že škody jsou letos nižší než v předešlých letech. Obvykle se stávalo, že nám někteří lidé vytvořili menší seč, odkud sebrali i desítky stromků, které následně před Vánocemi prodávali. Zatím to ale vypadá, že tito jedinci naše porosty tentokrát ušetřili," sdělil vedoucí Lesní správy Nižbor František Davídek. Co se týká menších krádeží, jako každoročně lesníci objevili několik míst, kde zmizely borovice nebo smrčky celé, anebo je spořiví nenechavci uřízli nejčastěji ve výšce jednoho metru. "Jelikož mají větší stromky přesleny mnohem dál od sebe, nedá se říci, že by si tímto způsobem lidé pořídili vzhledný vánoční strom. Nám akorát přidělají práci, neboť musíme zbytek dřeviny odstranit. Vzhledem k tomu, že na letošní svátky museli mít revírníci pro obyvatele žijící na vesnicích stromků dostatek, ani takových případů nebylo tolik jako v minulých letech," dodal vedoucí lesní správy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů