Pátek, 19. dubna 2024

Dotaci jsme získali vlastními silami

Dotaci jsme získali vlastními silami
Nestátní nezisková organizace Rosa existuje už čtrnáct let a neustále řeší, jak zajistit dostatek financí na svou činnost. Zaměřuje se hlavně na prevenci ochrany životního prostředí. Letos v červnu získala téměř 12 miliónů korun z prostředků Evropské unie. "Z těchto peněz bude mít ale Rosa jen malou část. Tedy žádné závratné honoráře nebo luxusní vybavení," říká Zuzana Guthová, ředitelka této obecně prospěšné společnosti.


HN: Dotaci jste získali na vybudování sítě informačních environmentálních center. Tedy center zaměřených na ochranu životního prostředí. Kde všude vzniknou?
Náš projekt se jmenuje Vytvoření a rozvoj sítě environmentálních informačních a poradenských center v Jihočeském kraji a tím je dané i jejich umístění. Chceme, aby v každém okrese byla alespoň jedna ekologická poradna. Máme na to necelé dva roky do 15. června 2007. Spolu s námi se o to stará celkem 11 organizací, z nichž je osm neziskových. Dalšími jsou Vysoká škola ekonomická v Jindřichově Hradci - katedra managementu veřejného sektoru, Jihočesky kraj a Šmidigerova knihovna ve Strakonicích.


HN: Podílíte se na financování?
Jde o stoprocentní dotaci. Osmdesát procent částky zajistil Evropský sociální fond, operační program Rozvoj lidských zdrojů. Zbylých dvacet pak státní rozpočet. Pro úplnost snad jen dodám, že program administruje Ministerstvo životního prostředí.


HN: Jak dlouho trvalo, než se Rosa k unijním penězům dostala?
S přípravou jsme začali asi s půlročním předstihem. Výhodou byla dobrá návaznost na koncepci rozvoje environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty, kterou jsme zpracovali už v letech 2002 a 2003. Než jsme ale sepsali žádost, ještě jsme prováděli řadu analýz problémů a cílových skupin, které podpořil i sociologický průzkum VŠE.


HN: Obešli jste se tedy bez poradenské firmy?
Právě proto, že se jedná o komplikovaný projekt s mnoha partnery a propracovanou strategií, nechtěli jsme externí firmu. Stejně bychom mnoho práce museli udělat sami. Navíc s přípravou projektových žádostí máme dost zkušeností a poměrně velmi dobrou úspěšnost.


HN: Jak Rose tyto peníze pomohou?
Z těchto peněz bude mít Rosa jen malou část. Tedy žádné závratné honoráře ani luxusní vybavení. Už jsem se zmínila, že do dvouletého projektu je zapojeno 11 organizací. Je z něj, byť částečně, placeno na 20 pracovníků, máme spoustu aktivit, včetně vydávání časopisu. Takže, když si těch 11,7 miliónu vydělíte... Hlavně ale chceme vytvořit silnou střešní organizaci, která pomůže propojit už existující organizace a proškolit poradce. K tomu patří i řada dalších akcí - přednášek, besed, exkurzí, výstav pro veřejnost, veřejnou správu a podnikatele.


HN: Většina peněz z EU jde do infrastruktury nebo na podnikatelské projekty. Jak do toho zapadá váš neziskový sektor? Lze se s ním ucházet i o jiné dotační tituly?
Jak je vidět, lze to. Náš projekt je podpořen z programu Rozvoj lidských zdrojů, jehož filozofie vychází z toho, že pro rozvoj trhu práce je třeba vzdělaných lidí s rozvinutým kritickým myšlením. Právě oni dokážou vidět problémy v souvislostech udržitelného rozvoje. Tím pak přispívají i k jeho prosazování. Ať už jako řadoví občané, podnikatelé či pracovníci veřejné správy. Právě podpora udržitelného rozvoje formou vzdělávání a osvěty je součástí práce naší obecně prospěšné společnosti. Obecně v Česku ale platí, že neumíme ještě vytvářet programy pro rozvoj lidských zdrojů. Mnozí tvrdí, že to jsou "ztracené" peníze, když tu po nich nezůstane nová střecha, kus kanalizace, nebo dětské hřiště.


HN: Je podle vás EU tím správným místem, kde se lze ucházet o finanční podporu?
Podstatná část finančních zdrojů se v unii orientuje na investice. Má to logiku, infrastruktura je zanedbaná a po investičních penězích je proto velký hlad. Investice do lidi ale pokládám ve svém důsledku za mnohem efektivnější. Věřím, že vzdělávací projekty bude Evropská unie i český stát dál podporovat.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů