Pátek, 19. dubna 2024

Netradiční ekologická výchova a osvěta

Netradiční ekologická výchova a osvěta

BRUNTÁL - I prostřednictvím propagačních materiálů a stolních her realizují v Bruntále ekologickou výchovu a osvětu zejména pro děti a mladé lidi.

Jedním z produktů informačního projektu Centra osvěty pro životní prostředí (COŽP) při Městském úřadě v Bruntále tak jsou například samolepky s fotografiemi zachycujícími vzácné nebo významné živočichy z přírody v okolí města.

Jak upřesnil tiskový mluvčí radnice Jiří Ondrášek, samolepky doplněné popisem a krátkým emotivně působícím citátem, byly loni rozdávány při různých akcích především ekologického zaměření. Zaslány byly i dalším organizacím zabývajících se ekologickou výchovou v rámci bruntálského regionu a Moravskoslezského kraje (MSK), dostaly je také děti ve spřáteleném polském městě Opole.

Dalším produktem bylo Házení kostek , což je vzdělávací hra, kterou v závěru loňského roku obdržely všechny bruntálské mateřské a základní školy. Základ hry tvoří deska z recyklovaného materiálu, v níž jsou čtyři otvory představující barevné kontejnery, a k tomu dvě sady házecích kostek. Každá kostka je ze čtyř stran opatřena samolepkami s fotografiemi různých odpadů, s nimiž se každý z nás běžně setkává. Cílem hry je odpady co nejrychleji a především správně roztřídit, vylíčil princip hry Josef Mojžíš z bruntálského COŽP. Několik her bude nabídnuto k zapůjčení i ostatním školám bruntálského regionu. Hra podporuje prohloubení návyku a znalostí při třídění odpadu.

Jiná hra, kterou obdržely bruntálské mateřské a základní školy, nese název Kruh . Tato aktivita má pomoci k pochopení uzavřeného cyklu, ve kterém se pohybují odpady a obaly. Tedy od jejich výroby, použití v domácnosti, vytřídění v barevných kontejnerech a dotřídění na třídících linkách, až po jejich opětovné zpracování - recyklaci. Jde o závěsnou desku s magnety, taktéž vyrobenou z recyklovaného materiálu, další součástí hry je sada magnetických destiček, na kterých jsou znázorněny jednotlivé etapy zpracování odpadů a obalů a popisy jednotlivých etap. Do kruhu lze skládat čtyři druhy surovin, tedy plast, sklo, papír a nápojový karton.

V rámci informačního projektu vznikly též dva druhy plakátů, které svým sdělením a zpracováním rovněž působí zejména emotivně. Vybízejí občany k zamyšlení a uvědomění si důležitosti ekologicky šetrného přístupu k životnímu prostředí - především k dodržování čistoty a veřejného pořádku v našem městě a využívání služeb sběrného dvora, řekla pracovnice MÚ v Bruntále Petra Hubková. Plakáty budou průběžně umísťovány na veřejně přístupná místa, do mateřských, základních a středních škol.

Samostatným produktem pak jsou pamětní listy, jež zároveň slouží jako nosiče informací s popisem významné přírodně kulturní památky Uhlířský vrch a k ní přiléhající lipové aleje.

Informační program korespondující s myšlenkou podpory udržitelného rozvoje, kvality života a životního prostředí byl financován částkou téměř 70 000 Kč z dotačního programu MSK, 30 000 Kč byl podíl z bruntálského městského rozpočtu.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů