Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V průběhu druhého pololetí roku 2005 se podařilo ŘSD  realizovat dva projekty zaměřené na ochranu životního prostředí a spolufinancovaných ze strukturálních fondů.
Silnice I/10 Mnichovo Hradiště -  byla vybudována protihluková stěna  o výšce 4 m a o délce 418 m v celkové ceně 18 508 554 ,- Kč včetně DPH. Silnice I/10 Písková Lhota - byla vybudována protihluková stěna  o výšce 4 m a délce 797 m v hodnotě 31 855 240,- Kč včetně DPH. Na oba projekty byla poskytnuta dotace ve výši 75 %. Pro období 2006 předložilo již ŘSD další žádosti o dotaci  pro vhodné projekty, jejich realizací přispěje ke snižování negativních dopadů na životní prostředí. Celkový objem dotace na období 2004 -2006 pro ŘSD je cca 1.157 mil. Kč.

Rynholec/Nové Strašecí - Středočeský kraj odsouhlasil záměr Zařízení k využívání odpadů - výroba materiálů k rekultivaci ploch dotčených vlivem dobývání v prostoru Rynholec a dobývacím prostoru Nové Strašecí. Ke zjišťovacímu řízení nemá připomínky a nepožaduje další posuzování. Jedná se o vybudování plochy k výrobě rekultivačních materiálů z upravených nebo přepracovaných odpadů. Tyto rekultivační materiály (rekosol) budou následně použity po skončení těžby k rekultivaci ploch dotčených vlivem dobývání v prostoru Rynholec. K výrobě rekosolu bude použita cca třetina odpadů s převahou čistírenských kalů, třetina bude z popílku a třetina z výkopové zeminy. Celková kapacita zařízení činí maximálně 30 tisíc tun rekosolu za rok.

V posluchárně B2 Biologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích tak organizátoři akce nazvané Filmárum divákům v pondělí 16. ledna od 19 hodin promítnou český snímek Les a lidé, americký film Poslední prales, anglický dokument Kaledonský les - Divoké ostrovy a irský film Hovořící stromy.

Daytona Beach (TASR) - Explózia v čističke odpadových vôd, ku ktorej došlo dnes v USA, si vyžiadala jednu obeť a ďalšie dve osoby pri nej utrpeli rozsiahle popáleniny. Podľa informácie úradov k nešťastiu došlo v čase, keď muži opravovali strechu na továrni, ktorú poškodili minuloročné hurikány. Pracovník používal spájkovaciu lampu v blízkosti nádrží s chemickým odpadom, pričom jedna z nich explodovala.
Mužov hospitalizovali v neďalekej nemocnici, pričom jeden utrpel popáleniny tretieho stupňa po celom tele a druhý popáleniny druhého stupňa na 80 až 90 percentách tela.

Od včerejška až do 9. února můžete navštívit výstavu Krajina a příroda Prácheňska, jejímiž autory jsou František Zemen a Ivan Jaja.
František Zemen - Narozen roku 1933, svoji fotografickou činnost provozuje již od roku 1950. V letech 1974 až 1976 absolvoval "Školu výtvarné fotografie v Písku", kterou řídil profesor Ján Šmok z FAMU a k jednotlivým tématům přednášela řada předních fotografů. Kromě přírody fotografuje folklor a reportáže.
Ivan Jaja - Fotí od roku 1955, člen České ornitologické společnosti, v roce 1974-1976 absolvuje podobně jako František Zemen "Školu výtvarné fotografie v Písku", od té doby s ním spolupracoval na mnoha projektech. Zabývá se převážně fotografováním krajiny a fauny a flory Prácheňska.
Výstavu můžete navštívit v prostorách Galerie Nahoře, KD Metropol – 2. respirium, Senovážné nám. 2, v Českých Budějovicích.

Vláda tento týden odložila projednání nových hlukových limitů, které se týkají zejména nočního provozu železniční dopravy a leteckého provozu. Oznámilo to tiskové oddělení kabinetu. Návrh ministerstva zdravotnictví vychází z evropské směrnice, jež počítá také se snížením mezní hranice hluku na pracovišti z 90 na 87 decibelů a zavedením povinnosti zaměstnavatelů minimalizovat rizika z něj plynoucí.
Všechny členské státy EU by normu měly převzít do února. Podle odborníků pracuje v Česku téměř čtvrt milionu zaměstnanců v prostředí, kde hodnoty hluku překračují 85 decibelů, což už je pro jejich zdraví riziko.    
Hluk je jedna z nejčastějších příčin vzniku nemocí z povolání. Velké zátěži jsou vystaveni například lidé v hutním průmyslu a strojírenství. Počet těchto onemocnění v tuzemsku ale v posledních letech klesá. Kromě hluku se navrhované nařízení snaží omezit i působení vibrací.

JIŽNÍ ČECHY - "Důrazně upozorňujeme návštěvníky hor na trvalé nebezpečí pádu a lámání stromů v lesních porostech v důsledku sněhové kalamity. Žádáme proto návštěvníky, aby nevstupovali do lesních porostů v oblastech Železnorudsko, Hojsova Stráž, Špičák, Javorná, Hůrka, Zhůří a jezero Laka," uvedl regionální náčelník horské služby František Stupka.
Nebezpečí pádu stromů a následného poranění turistů hrozí i na strojově upravovaných tratích! Zákaz vstupu do lesů platí až do odvolání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů