Čtvrtek, 28. března 2024

Pražany trápí životní prostředí

Pražany trápí životní prostředí
Pražané mají před nastávajícími volbami jasno v tom, co je v metropoli nejvíce trápí. Jako hlavní problematické oblasti života v Praze označili špatné životní prostředí, dopravu a nedostatečný pocit bezpečí v ulicích.
 
„Tyto tři problémy uvádí na prvních místech obyvatelé takřka všech velkých měst. Liší se pouze pořadí,“ říká sociolog Jan Herzmann. Výjimkou podle něj byly jen České Budějovice, kde figurovalo životní prostředí až na méně významném místě a nahradilo ho problematické zajištění obchodu a služeb.

Z bleskového průzkumu veřejného mínění, který pro LN zpracovala agentura SC&C, vyplývá, že životní prostředí označila za největší problém spontánně téměř třetina pražských respondentů. Přibližně pětinové podíly pak drží oblasti dopravy a bezpečnosti.

„Špatná kvalita životního prostředí se nejvíce týká ovzduší a také úklidu komunikací. V otázce bezpečnosti jsou výsledná čísla získaná spojením všech dotazů, které se bezpečnosti týkají. Tedy nejen bezpečnost v ulicích obecně, ale také drogy, kapsáři či vandalismus. V oblasti dopravy jsou hlavními problémy plynulost provozu, nedostatek parkovacích míst, špatný stav komunikací a nedostatky v hromadné dopravě,“ komentovala výsledky průzkumu Jana Hamanová z agentury SC&C. Pražané ale vidí i další problémy.

„Mezi třemi a pěti procenty dotázaných se v průzkumu ukazují problémy s vysokou hladinou cen, špatnou dostupností bydlení, národnostními menšinami či bezdomovci,“ doplnila Hamanová.

Onázory Pražanů se opírá i vedení města a přiznává, že výsledky magistrátních průzkumů jsou podobné. „Letos se rozběhne několik zásadních projektů, které by měly životní prostředí v Praze výrazně zkvalitnit,“ slibuje radní Miloš Gregar. Přiznává také, že největším problémem je znečištění ovzduší prachovými částicemi a ostatními zplodinami, které způsobují zejména automobily.

„Již koncem ledna by se měl začít projednávat Krajský program integrované ochrany ovzduší, jehož cílem je během několika let výrazně zlepšit čistotu vzduchu v Praze,“ uvedl radní. Pražané se možná po letech čekání dočkají i velkého nárůstu zalesněných ploch a přibude zřejmě i parků a dalších míst pro rekreaci. „Díky tomu, že se blíží restituční tečka, se nám nabízí příležitost na realizaci takzvaného Zeleného pásu Prahy, který se nedařilo vytvořit už od třicátých let,“ popsal Gregar. Město proto již nyní vybírá pozemky, které vlastní Praha či městské části, a začíná tipovat i z nabídky pozemkového fondu plochy v Praze i bezprostředním okolí. „Za poslední dva roky bylo zalesněno 30 ha ploch. Proti plánu je to ale jen kapka v moři,“ slibuje Gregar.

Světlé zítřky si malují také politici odpovědní za ostatní problémové oblasti, jako je bezpečnost a doprava v Praze. „V lednu vyhodnotíme bezpečnostní akci, která běží již od prosince a zatím ukazuje velmi slibný vývoj v oblasti pouliční kriminality, která se tradičně soustřeďovala v centru Prahy,“ reagoval Rudolf Blažek, náměstek primátora pro oblast bezpečnosti. Od Nového roku podle něj také podstatně posílily řady strážníků městské policie.

V oblasti dopravy se ale obyvatel metropole dočkají výrazného zlepšení zřejmě až za pár let. „Letos bude pokračovat stavba metra C do Letňan a investiční příprava na prodloužení trasy A k letišti a stavby trasy D,“ popsal radní Radovan Šteiner. Už letos v květnu by se měla výrazně zlepšit situace v okolí stanice Skalka. „Otevřeme depo Hostivař, které vedle nové stanice metra nabídne i velké parkoviště P R, nový terminál, který stáhne příměstské, meziměstské i pražské autobusy,“ doplnil Šteiner. Cílem projektu je omezení dopravy v obytných zónách okolo Skalky.

Stavět se letos začne i úsek obchvatu, který by do tří let měl vyřešit krizi na přetížené Jižní spojce. Přibude nových vozidel MHD na všech trakcích.
Jakub Mračno, Lidové Noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů