Pátek, 19. dubna 2024

Středočeský kraj uspěl s ekovýchovným projektem

Středočeský kraj uspěl s ekovýchovným projektem

Ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar a hejtman Středočeského kraje Petr Bendl dnes v Praze podepsali rozhodnutí o přidělení dotace na projekt „Rozvoj sítě středisek environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Středočeského kraje“. Kraj s tímto projektem uspěl v konkurenci dalších žadatelů v rámci druhého kola grantového řízení MŽP v Operačním programu Rozvoj lidských zdrojů [1]. Do středních Čech tak na ekologickou výchovu, vzdělávání a osvětu přijde téměř 15,4 milionu korun.

„Projekt  významně pomůže při realizaci krajské koncepce environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO), ke zvýšení kvalifikace zaměstnanců úřadů a podniků ve znalostech a dovednostech z oblasti životního prostředí a zvýšení kvalifikace poskytovatelů EVVO,“ říká náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí, zemědělství a informatiky Vilém Žák.

„Projekt zajistí stabilní základní síť ekologického vzdělávání ve Středočeském kraji, je postaven na široce založeném partnerství veřejné správy a neziskového sektoru [2] a umožní vytvoření pěti nových pracovních míst“, dodává Jakub Kašpar z MŽP.

V průběhu projektu vznikne také 39 nových vzdělávacích programů s problematikou životního prostředí, internetový portál a výuková DVD, jako např. Haldy jako biotopy, Klenoty Polabí a další.

Poznámky:

[1] Projekt byl podpořen ve 2. výzvě grantového schématu „Síť environmentálních informačních a poradenských center“, vyhlášeného MŽP v rámci opatření 4.2 Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. V něm se rozdělují prostředky Evropského sociálního fondu (ESF) na projekty neinvestičního charakteru. Přidělená dotace je hrazena ze 75 % z prostředků ESF a z 25 % z prostředků státního rozpočtu (MŽP).

[2] Partnery projektu jsou města Kladno, Poděbrady, Vlašim a krajská střediska environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty – ZO ČSOP Polabí, Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna, o.p.s. a ZO ČSOP Vlašim.

Další informace:

http://www.env.cz/AIS/web.nsf/pages/op_lidske_zdroje
http://www.esfcr.cz
http://www.kr-stredocesky.cz
http://www.nsev-kladno.cz
http://www.csopvlasim.cz
http://www.polabske-ekocentrum.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů