Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise zveřejnila metodické pokyny k tvorbě národních alokačních plánů pro emise CO2 v rámci mechanismu obchodování s emise i Evropské unie. V první řadě doporučuje Komise používat standardní tabulky pro určitá klíčová data (očekávané emise, …) s cílem větší transparentnosti a jednoznačnosti. Vzhledem k tomu, že období 2008-2012 se shoduje s termínem dosažení snížení emisí na základě Kjótského protokolu, bude Komise také velice pečlivě zkoumat celkový mix politik vedoucích ke snížení emisí tak, aby bylo dosaženo závazku EU.

Příbram - Noční hlídky příbramské městské policie dostanou do ruky novou zbraň. Radnice koupila strážníkům zařízení na měření hladiny hluku."Koupili jsme jeden přístroj, protože po městě chodí v noci pouze jedna hlídka,"uvedl příbramský starosta Ivan Fuksa. Kapesní přístroj, který na displeji ukazuje počet naměřených decibelů, přišel radnici na padesát tisíc korun. V případě, že někdo přivolá městskou policii kvůli rušení nočního klidu, strážníci použijí přístroj k měření."Toto zařízení nás bohužel neopravňuje k pokutování tohoto přestupku. Strážník ale na základě orientačního měření může přivolat pracovníky zdravotního ústavu s přístrojem, se kterým hladinu hluku kvalifikovaně změří. Díky tomu nebudeme volat zdravotní ústav zbytečně a policisté budou mít argument proti rušičům," dodal Ivan Fuksa.

Ústecký kraj - Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se chce bránit proti nelegálnímu dovozu odpadu z Německa. V pohraničí vzniklo poslední dobou několik černých skládek - například v Českých Zlatníkách u Mostu - a hejtmanovi došla trpělivost. "Oslovím ministra životního prostředí Abrozka, aby to vyřešil," prohlásil Jiří Šulc s tím, že požaduje, aby se změnila legislativa a dovoz odpadu z ciziny do Česka byl zakázán. "Pokud kamiony s odpadem přejedou hranici, zpátky už je těžko vrátíme," řekl hejtman a dodal, že kraj likvidaci odpadu platit v žádném případě nebude. "My to platit nebudeme, to musí vyřídit ministerstvo životního prostředí," dodal Šulc a současně apeloval na občany, aby jakoukoliv černou skládku okamžitě hlásili na krajský, nebo obecní úřad. Podle hejtmana by neměl být problém hlídat dva hraniční přechody, přes které do Česka jezdí kamiony a zamezit tak dovozu odpadu přímo na hranicích.

Třebechovice p. O. - Až dosud měli ve městě na separovaný sběr plastů 37 kontejnerů. Jejich svoz zajišťuje firma Rund jednou týdně. Nyní radnice zvažuje nový systém sběru plastových odpadů, který by platil od 1. dubna. Každá domácnost při výdeji nové známky na popelnici obdrží určitý počet pytlů na plasty. Tento systém je v Rychnově nad Kněžnou. Pytlů by mělo být vydáno asi 11 500.

Škody v řádu stovek milionů korun způsobila státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) v minulých dnech sněhová, námrazová a větrná kalamita. Těžký zledovatělý sníh poškodil v lesích podniku přes 1,35 milionu metrů krychlových dříví, což je téměř pětina jeho ročních těžeb.
LČR patří asi polovina lesů v zemi, za loňský rok firma předběžně ohlásila hrubý zisk 1,12 miliardy korun.

Ústí nad Labem - Odměna 850 tisíc korun, kterou Ústí získalo za třídění odpadu, dali ústečtí radní na stejné účely. "Budou využity na úhradu třídících služeb Severočeských sběrných surovin a na separaci využitelných složek komunálního odpadu, " sdělil mluvčí města Milan Knotek.

Hradec Králové - Škody v řádu stovek milionů korun způsobila státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) v minulých dnech sněhová, námrazová a větrná kalamita. Zejména těžký zledovatělý sníh poškodil v lesích podniku přes 1,35 milionu metrů krychlových dříví, což je téměř pětina jeho ročních těžeb. Včera to potvrdila mluvčí LČR Alexandra Křižková. Zlomová kalamita postihla i lesy Krkonošského národního parku. Kalamitní těžbu tady odhadují na 8000 kubíků, což je do deseti procent roční těžby. Naštěstí již stromy padat přestaly.
 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů