Čtvrtek, 28. března 2024

Přátelé přírody vyhlašují soutěž Cena Přátel přírody

Přátelé přírody vyhlašují soutěž Cena Přátel přírody

Ke dni desátého výročí založení své organizace (11. 1. 2006) vyhlásili Přátelé přírody, o. p. s. soutěž Cena Přátel přírody 2005. Ta je protipólem ankety o severočeského ropáka, kterou Přátelé přírody pořádají již tradičně na jaře. (Letos na Den Země 22. 4. 2006.)

“Nyní jde o třetí ročník,” uvádí k tomu Marian Páleník, ředitel společnosti. “Ten první vyhrál Přemysl Rabas, ředitel chomutovského zooparku, loni se stal vítězem vedoucí Správy Národního parku Šumava Alois Pavlíčko.

Navrhovat kandidáty na Cenu Přátel přírody je možno jedince za pozitivní působení v oblasti ochrany přírody a životního prostředí zejména Ústeckého kraje. Pořadí kandidátů určí svým hlasováním členové správní rady společnosti Přátelé přírody, o. p. s. Vyhlášení výsledků a předání cen proběhne 18. února 2006 v Ústí nad Labem na Větruši u příležitosti oslav založení Přátel přírody.

“Kandidáty lze navrhovat do pátku 10. února 2006 do 12:00,” vysvětluje Marian Páleník. “Aby byl návrh platný, musí být musí obsahovat nejen jméno a příjmení navrhovaného, ale také odůvodnění návrhu (pokud možno jasné, věcné a stručné) a kontakt jak na navrhovaného, tak na osobu, která může jeho skutky potvrdit. Nebude-li mít návrh všechny náležitosti, nebudeme jej moci brát v úvahu.”

Smyslem Ceny Přátel přírody je především zviditelnění lidí, kteří něco dělají pro naši přírodu a životní prostředí. Tito lidé bývají obvykle skromní a veřejnost o nich většinou neví. Zviditelňují se naopak “ropáci” a tím pak vzniká mylný dojem, že lidé přírodě buď škodí a nebo nedělají nic. Zástupy těch, kteří naší přírodě pomáhají, zůstávají v anonymitě.

“Abychom zvýšili atraktivitu ceny, spojíme ji s určitou finanční odměnou, o jejíž výši rovněž rozhodne správní rada naší společnosti,” uzavírá Páleník.

Návrhy lze zasílat na el. adresu marian@prateleprirody.com nebo písemně na adresu: Přátelé přírody, o. p. s., Masarykova 1493/78, 400 01 Ústí nad Labem.

Složení správní rady Přátel přírody, o. p. s.:

Mgr. Zdeněk Bárta, senátor
Ing. Eva Tylová, bývalá náměstkyně ministra životního prostředí
Libor Brož, zakládající člen společnosti
Jiřina Bischoffiová, bývalá starostka obce Velké Chvojno
Karel Rubáček, zakládající člen Přátel přírody
MUDr. Džamila Stehlíková, lékařka z Chomutova.

Výsledky 1. ročníku Ceny Přátel přírody (2003):

1) Cenu Přátel přírody získal MVDr. Přemysl Rabas, ředitel chomutovského zooparku. Byl navržen za “aktivní činnosti v oblasti ochrany přírody, zvláště evropských druhů zvířat, a osvětovou činnost i v zahraničí týkající se etiky a chování ke zvířatům.
2) Na druhém místě se umístil pan Richard Nagel ze Správy Národního parku České Švýcarsko, který byl navržen za to, že “mimo svou náplň práce šiřitelem myšlenky udržitelného života mezi dětmi a mládeží”
3) Na třetím místě se umístil dr. Jaromír Bláha z Hnutí DUHA “za mimořádný podíl na záchraně části Národní přírodní rezervace Prameny Vltavy”.

Výsledky 2. ročníku Ceny Přátel přírody (2004):

1) Cenu Přátel přírody 2004 získává Alois Pavlíčko, ředitel Šumavského národního parku za ukončení “boje s kůrovce”. Ředitel Pavlíčko vzkázal těžařům “Doba motorových pil skončila” a zakázal kácení v nejcennějších zónách Národního parku Šumava.
2) Na druhém místě se umístil bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal. Navržen byl “za soustavnou, obětavou činnost směřující k zachování naší krajiny včetně Labe, maximální osobní nasazení, přičemž mu nikdy nešlo o osobní prospěch”.
3) Třetí místo obsadil Ivan Makásek. Zdůvodnění: “Ivan Makásek je dlouholetý šéfredaktor a vydavatel časopisu Nika, který za obrovských obtíží vydává dodnes. Je to obětavý ekolog a ochranář, skaut a woodcrafter.”

Marian Páleník
ředitel společnosti
Přátelé přírody
E-mail: Marian@prateleprirody.com
Masarykova 1493/78
400 01 Ústí nad Labem
www.PratelePrirody.com
Mobil: 603 284 725
Stabil: 475 205 132 nebo 475 205 133

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů