Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chrudim - Ochránci přírody na Chrudimsku se o víkendu zapojili do celoevropského sčítání vodního ptactva. Cílem této akce je získání ucelených dat pro srovnání trendu početnosti zimujících ptáků, typů zimovišť a druhového spektra opeřenců. V letošním roce byla situace komplikovanější, neboť všechny přehrady a rybníky zamrzly. Proto se účastníci víkendového mezinárodního sčítání soustředili na úseky, kde se led ani při nejnižších teplotách netvoří.

Lovosice- Lovosická Lovochemie, největší domácí výrobce dusíkatých hnojiv, loni z investic nejvíce vložila do ekologie. Celkem šlo o několik desítek milionů korun. Ve snižování chemické zátěže odpadních vod a emisí hluku bude firma pokračovat i letos. Většina těchto investic souvisí s celkovou modernizací výroby.
Podnik loni dokončil rekonstrukci stáčecího prostoru čpavku. "Za více než 30 milionů korun jsme vybudovali nové zařízení pro stáčení hlavní suroviny pro výrobu minerálních hnojiv, kapalného čpavku, ze železničních cisteren," řekla mluvčí firmy Irena Vodičková. Nové zařízení podle ní přispělo ke zvýšení bezpečnosti práce.
Letos Lovochemie opraví čistírnu odpadních vod a zahájí první etapu rekonstrukce mlýnice vápence. Podnik musí plnit emisní limity pro emise ovzduší, které se kontrolují dvakrát ročně.

Zelené, ponejvíce zatravněné střechy mají dlouhou tradici, zejména ve Skandinávii. Ve skanzenu na ostrově Djurgarden ve Stockholmu si můžeme prohlédnout řadu starých roubených obydlí s ozeleněnými střechami. Také v Norsku za polárním kruhem se dnes nabízí ubytování v soudobých moderních hotelech s přírodními zelenými krytinami střech.
S rozvojem zahradní architektury, ekologického myšlení a racionálního přístupu k řešení pohody prostředí při co nejnižších nákladech na vytápění a klimatizaci je dnes takovýto přístup k řešení obytných i společenských nebo výrobních objektů velmi aktuální. V současné době se projektují také domy, doslova zabalené do zeleně na bočních stěnách, ale zejména kryté přírodně zelenými střechami. Na Moravě již dokonce vzniklo malé sídliště tohoto typu.

Do případu nepovoleného vývozu komunálního odpadu z Německa do Česka se zapojilo státní zastupitelství v sasko-anhaltském Halle, které v souvislosti s případem vyšetřuje podezření z nedovoleného zacházení s nebezpečnými odpady. Původcem ilegálního dovozu odpadu na skládku v ústecké Libčevsi je jistá společnost z Halle.
"Jsme ve fázi přípravného vyšetřování," řekl vrchní státní zástupce Andreas Schieweck. Nechtěl se ale vyjádřit k možnosti případné razie na pozemcích společnosti, která údajně ve velkém vyvážela plastový a kovový komunální odpad do České republiky od 22. prosince 2005 do 5. ledna 2006. Za vyšetřovaný trestný čin hrozí až pětiletý trest vězení.
Sasko-anhaltská ministryně životního prostředí Petra Wernickeová už požádala o rychlé přezkoumání případu, při kterém čeští celníci a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) odhalili kamiony s odpadem v zemědělském areálu v Libčevsi na Lounsku. Řidiči se prokazovali průvodními doklady, podle nichž přivezli plasty. Ve skutečnosti ale šlo o směsný komunální odpad z Německa.

Čína a USA včera v státním lesním parku v americkém hlavním městě Washingtonu uspořádaly akt založení čínského parku, který budou společně budovat obě strany.
Tento park společně vybudují čínský státní lesní úřad a americké ministerstvo zemědělství.
Jak bylo oznámeno, vlády obou zemí věnují velkou pozornost zmíněnému parku. Obě strany založily vedoucí skupinu společné výstavby, skupinu odborníků společného projektování a skupinu výstavby společného projektu.

Neveklov - Už tři dny mají obyvatelé odkázaní na společný vodovod potíže s dodávkou pitného média. "Ve vodovodu byl nízký tlak už v sobotu. V neděli jsme pak pro jistotu vodovod raději zcela odstavili," řekl včera starosta Karel Šebek. Za problémy s vodou stojí, podle starosty, její únik ze sítě. Kudy ale životadárná tekutina mizí, zatím neví nikdo. Voda totiž mizí, aniž by byla vidět. "Asi před týdnem tu byly dvě poruchy, ale voda vyvěrala na povrch. Teď možná mizí v kanalizaci," posteskl si starosta. V Neveklově proto pracují správci sítě a pátrají po možné prasklině v potrubí. To je staré už šedesát let. Starosta si ale přeje, aby ho nebylo nutné kompletně vyměňovat ještě dalších třicet. Zbožné přání ale hatí stále častější havárie. Ty ale nemá vždy na "hrbu" jen starý vodovod. Potíže s dodávkou pitné vody komplikují také sami její odběratelé. "Bývají to zpravidla rekreanti. V létě si napouštějí bazény, v zimě pak sklepy,"pousmál se Šebek s vysvětlením, že dostatečně nezabezpečený vodovod v opuštěné a nevytápěné chatě vykoná své. V pátrání po prasklině a odtoku vody do kanálu používají specialisté takzvaný půdní mikrofon. Ten odposlouchává zvuky a dokáže rozeznat i zurčení vody. Včera dopoledne byl vodovod v Neveklově znovu v provozu, závada však odstraněna nebyla. Pokud se vodařům nepodaří najít závadu pomocí techniky, budou muset odpojovat jednotlivé sítě připojení k cešntrálnímu řadu.

Kolínsko - Větší města mají letos opět příležitost získat finanční injekci, jež by jim pomohla v uskutečnění záměrů, na které třeba v městské kase zrovna toho času nezbývají peníze. Jedná se o projekty v oblasti životního prostředí. Společnost Pivovary Staropramen totiž vyhlašují další ročník dotačního programu. Společnost v rámci něho osloví stejně jako v minulém roce dvě stě největších měst v České republice. "Města včetně jejich městských částí se mohou do 15. března zapojit předložením vlastních návrhů na zlepšení kvality životního prostředí ve své lokalitě," vysvětlila manažerka pro vnější vztahy Michaela Trýznová. Vloni se to ze Středočeského kraje podařilo městu Mělník, které obdrželo příspěvek na projekt obnovy zeleně v parku U Starého lisu. Letos nastala změna v systému rozhodování o vítězných projektech. Proces bude dvoukolový. V prvním kole zasedne porota složená ze zástupců donátorské společnosti a navrhne dvacet projektů. Mezi nimi vyberou deset vítězných sami zaměstnanci společnosti. Vítězové se o svém úspěchu dozví do 15. května. Každé vítězné město či městská část získá příspěvěk do výše čtvrt milionu korun. Měst, které se do programu hlásí, přibývá. V prvním ročníku se o příspěvek ucházelo 61 měst se 71 projekty. Vloni už to bylo 115 měst se 131 projekty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů