Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

FRÝDEK-MÍSTEK - Budoucnost bez jedů
Putovní expozice s názvem Budoucnost bez jedů, která je věnována tematice toxických látek, jako jsou rtuť, dioxiny, pesticidy, polychlorované bifenyly nebo PVC, je k vidění v základní škole E. Krásnohorské. Expozice nabízí zajímavosti ohledně vzniku toxických látek, jejich vlivu na zdraví člověka, globálním a lokálním znečištění a o řešení problematiky. Potrvá do 27. ledna.
Základní škola E. Krásnohorské 239, tel.: 558 631 123

Únik jedovatého kyanidu, který minulý týden způsobil velký úhyn ryb v Labi pod Kolínem, zavinila technická závada na signalizačním plováku v detoxikační jámě odpadních vod společnosti Lučební závody Draslovka Kolín. Množství kyanidu v Labi postupně klesá, informovali včera představitelé České inspekce životního prostředí , Povodí Labe a zástupci společnosti Lučební závody Draslovka.
Podle vedoucího oddělení ochrany vod královéhradecké pobočky inspekce Petra Makovského dojde po soutoku Labe s Vltavou k významnému poklesu koncentrací. Podle něj by naředění mělo být tak velké, že by kyanid z vody měl být odbourán ještě na území Česka.
Norma na výskyt toxického kyanidu je deset mikrogramů na litr vody. Podle vodohospodářů se čeká, že pod soutokem s Vltavou mělo množství kyanidu v Labi klesnout pod 30 mikrogramů na litr. Tato hodnota by již neměla mít toxické důsledky na ryby.

Projekt výstavby spalovny komunálního odpadu v Opatovicích nad Labem získá podporu Královéhradeckého kraje v případě, že bude přijatelný i město Hradec Králové. Krajské město, které zatím výstavbu opatovické spalovny odmítá, je totiž největším producentem odpadů v kraji .
    „Bez podpory krajského města nebude tento projekt Královéhradecký kraj prosazovat. Důležité také je, aby se obyvatelé kraje mohli zbavit odpadu za únosnou cenu,“ řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.
    Pro Královéhradecký kraj je důležitý také postoj dalších obcí v kraji. „Nechceme, aby spalovna fungovala jako cílová stanice odpadu z nejrůznějších koutů České republiky či dokonce ze zahraničí,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje Jiří Vambera.
    Plán odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje počítá se spalováním komunálního odpadu jen jako s jednou z celé škály variant likvidace odpadů. „Počítáme s různými formami likvidace odpadů. Například s tříděním a následným použitím jako druhotné suroviny, s recyklací či s kompostováním biologicky rozložitelného odpadu, jehož podíl by se měl zvyšovat. Určitá část odpadu se bude nadále skládkovat. Je třeba si uvědomit, že i ze spalovny bude třeba vyvážet odpad na skládku,“ doplnil Vambera. Server informoval Imrich Dioszegi mluvčí Královéhradeckého kraje.

FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ, ZLÍN - Především o významu obnovitelných zdrojů energie a o zkušenostech, jaké má v tomto směru Zlínský kraj, hovořil statutární náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík na letošním 13. ročníku mezinárodní topenářské výstavy INFOTHERMA 2006, která se koná od 16. do 19. ledna ve Frýdlantu nad Ostravicí a jde o největší specializovanou výstavu zaměřenou na problematiku vytápění a úspor energie. Náměstek Jurčík zde reprezentoval Zlínský kraj coby radní zodpovědný za oblast životní prostředí.
 „Životní prostředí je důležitá kapitola v rozvoji každého kraje a má význam pro trvale udržitelný život v budoucnu. Formy vytápění patří mezi velké problémy při udržování kvality prostředí. Je třeba neustále hledat, nalézat a přizpůsobovat požadavky lidí možnostem přírody. Příkladem pozitivní vzájemné symbiózy je způsob ekologického a současně  efektivního vytápění například v Hostětíně nebo v Roštění, kde využívají dřevní štěpku či slámu k topení v obci,“ uvedl ve svém vystoupení náměstek Jurčík.
Výstavu slavnostně zahájil hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský a Martin Pecina, ředitel Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Společnost Xerox Czech Republic oznámila zisk certifikátů podle mezinárodních norem ČSN EN ISO 9001 a ČSN EN ISO 14001. Certifikát ČSN EN ISO 9001 zajišťuje vysokou úroveň řízení kvality nabízených produktů a služeb, standard ČSN EN ISO 14001 stanovuje požadavky na ochranu životního prostředí. Splnění požadavků obou norem přineslo společnosti Xerox v České republice zisk stříbrného certifikátu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů