Čtvrtek, 18. dubna 2024

Proč podporovat vznik vývozních aliancí

Proč podporovat vznik vývozních aliancí
Čeští exportéři se začínají sdružovat. Na vzdálené trhy se jim vyplatí jít společně.

Za přispění státu a CzechTrade vzniklo už celkem sedm aliancí. Je to dobrý začátek, ale cílem proexportní agentury je sdružit daleko více českých exportérů.
Aliance mají totiž větší potenciál získat zakázku u zahraničního partnera, nabízejí rozsáhlejší a ucelenější řešení. Výhodou je pro ně jeden silný šéf, mohou se dohodnout na exportním plánu do vybraného počtu zemí a tam spojit prostředky na marketing.
Tak to funguje například u Czech ICT Alliance, což je Aliance na podporu exportu informačních a komunikačních technologií a služeb. Za zhruba rok existence získala více než osm úspěšných zakázek. Jedna z jejích firem ve Velké Británii obdržela ocenění za nejlepší řešení pro outsourcing.
Je tu i aliance výrobců ochranných pomůcek a oděvů, dekontaminačního vybavení a dalších produktů nezbytných při chemickém ohrožení a haváriích či přírodních katastrofách, Czech NBC Team. S agenturou CzechTrade byla na dvou akcích - v Káhiře a Ankaře. Díky tomu získala několik zakázek na dodávku dekontaminačních trubiček a detekčních papírků.

Některé členské firmy se dostaly i do velkých výběrových řízení na dodávky dekontaminačních rozprašovačů. Další byly zařazeny do tendrů, které probíhají, v jednání tak jsou dodávky záchranných nosítek s ochrannou atmosférou v jedovatém prostředí, ochranných masek či letištních lokátorů Věra.
Čerstvou aliancí je Metalpromtechnika. Ta se zabývá modernizací železáren a zaměřuje se především na Ukrajinu a Rusko. Její součástí jsou velké české firmy pod vedením ČKD. CzechTrade pro ně nyní zpracovává asistenční služby a vytipování společných zákazníků.
Úspěchy sklidila Czech Water Alliance, které se díky společnosti Hydroprojekt podařilo vloni ukončit dva projekty v Rusku.
Sdružení firem Czech Power Team dodává do zahraničí hlavně energetické investiční celky. I když jednotlivé firmy dosáhly samostatně významných exportních úspěchů, společnou zakázku se zatím nepodařilo zajistit. Aliance se ale účastní několika tendrů na výstavbu spaloven komunálního odpadu spojeného s výrobou elektřiny, v jednom případě je již v posledním kole. V případě úspěchu by šlo o zakázku za desítky miliónů dolarů. Další aliancí je Czech Biomass Team, nejstarší je vývozní aliance Česká dobývací technika, která hledá uplatnění v Číně, Latinské Americe a na jiných vzdálených trzích.
Na cestě je i další seskupení Water Treatment Aliance - klastr přecházející na podnikatelskou organizaci, sdružení třinácti firem a dvou vysokých škol.

Nejde jen o aliance, ukazuje se, že pro exportéry je výhodná i spolupráce v rámci odborných sdružení a asociací. Úspěchy má například Svaz výrobců a dodavatelů zdravotní techniky. Prezentoval se na veletrhu v Irsku a Káhiře, výsledkem je několik zakázek.
V Brazílii se představil například ACRI - Svaz výrobců kolejových vozidel. Jde o patnáct firem, které by se chtěly zapojit do vybudování nové železniční sítě Brazil Rail.

Autor je tiskovým mluvčím vládní agentury CzechTrade

Výhody spojení firem do aliance
exportéři mají větší šanci uspět na zahraničních trzích, spoluprací s CzechTrade lze tento úspěch zčásti připisovat i činnosti této proexportní agentury, resp. příslušné zahraniční kanceláře CzechTrade
vývozci mají podstatně větší šanci získat velkou zakázku (v porovnání s jednotlivými firmami), případně i dodávku investičního celku.
nové zahraniční kanceláře otevírané ve vzdálenějších zemích by měly využívat exportní aliance, zejména ty, které mají již společné exportní zkušenosti na bližších teritoriích. Marketingové náklady na těchto trzích lze (obecně) očekávat vyšší, proto by mělo být výhodou pracovat s aliancemi - náklady se rozloží na více firem a případný exportní úspěch je objemově významnější.
rozsah aktivit zahraniční kanceláře CzechTrade, které souvisí se získáním zakázky, není v případě exportní aliance významně vyšší než u jednotlivé firmy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů