Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Množství kyanidu, kvůli kterému od minulého týdne uhynulo v Labi pod Kolínem velké množství ryb, se v Labi postupně snižuje. Maximální koncentrace jsou nyní podle hydrologů v Obříství, Mělníku a Dolních Beřkovicích. "Podle našeho předpovědního modelu je čelo havarijního znečištění v Ústí nad Labem a v Děčíně. Pravděpodobně překročilo i německé hranice," sdělil technik Povodí Labe Karel Dostál. Uvedl, že se situace vrací k normálu. Koncentraci kyanidů by měla snížit voda z Vltavy, Povodí Vltavy začalo odpouštět zvýšené množství vody z vltavské kaskády.

Evropská komise zrušila své plány na přípravu direktivy o bioodpadech. A to navzdory faktu, že tuto ideu podporovaly asociace firem podnikajících v oblasti odpadů, včetně řady členských zemí Evropské unie. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek ve svém podpůrném dopise uvedl: "Domnívám se, že tato problematika by měla být regulována na úrovni Společenství směrnicí, která by vhodně doplnila směrnici o skládkování odpadů. Uvítali bychom, kdyby směrnice komplexně upravila nakládání s biodegradabilními odpady. Návrh této směrnice by podle mého názoru měla Komise předložit co možná nejdříve a vyjít přitom z již nashromážděných poznatků." Podporu svými dopisy vyjádřili také ministři životního prostředí Španělska, Rakouska a Německa.

Sortiment produktů v prodejnách dm drogerie byl nově rozšířen o značku biopotravin AlnaturA. Řada výrobků, mezi které patří i javorový sirup, je vhodná pro celodenní zdravou výživu. Pochází z čistě ekologického prostředí biofarem a je výhradně nabízena v prodejnách dm drogerie. Zpracování potravin pro výrobu AlnaturA produktů podléhá přísným pravidlům (např. za studena lisované oleje, přírodní šťávy) a výrobky neztrácejí na své kvalitě a uchovávají si všechny hodnotné látky.

Evropská komise přispěje částkou 71 mil. eur na spolufinancování 89 projektů, které nedávno prošly výběrem v programu LIFE - životní prostředí a které byly předkládány jak soukromými, tak veřejnými organizacemi. Program je určen pro podporu inovačních pilotních či demonstračních projektů, jež přispívají k vývoji nových technik a metod zaměřených na řešení různých environmentálních problémů. Česká republika se bohužel řadí mezi osm zemí EU, které v LIFE nedosáhly ani na jeden schválený projekt. Úspěšné projekty jsou zaměřeny zejména na nakládání s odpady, minimalizaci dopadu hospodářských činností na životní prostředí a na nakládání s podzemní a povrchovou vodou.
Více na: http://europa.eu.int/comm/environment/life/life/environment.htm
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/05/1155&format=HTML&aged=0&language=CS&guiLanguage=en

Evropský parlament ve středu schválil novou směrnici o nakládání s těžebními odpady, která by měla snížit riziko ekologických katastrof a znečištění životního prostředí. Stanovuje množství podmínek pro povolování, provozování a uzavírání odpadových zařízení a následnou péči o důlní odpady, skladované na haldách nebo v odpadových nádržích. Směrnice také ukládá povinnost provozovatelům dolů, aby obnovovali z vlastních zdrojů poničené oblasti.

Na podzim r.2005 zahájil na Základní škole v Ostrově u Macochy činnost kroužek mladých ochránců přírody. Jeho aktivity jsou zaměřeny především na poznávání přírody a krasu v okolí obce a na zapojení žáků do samostatných přírodovědných projektů. Připravilo a zahájilo se mapování významných stromů v okolí obce, pečuje se o starý památný hloh u Císařské jeskyně atd.
Ve spolupráci s vedením školy byla 9.1.2006 instalována ve vestibulu výstava o činnosti Českého svazu ochránců přírody, která bude postupně doplňována o výsledky samostaných projektů členů krožku. Po dohodě s vedením školy je přístupná i pro veřejnost.

Žandov/Českolipsko Vedení města se postavilo proti záměru vybudovat v objektu bývalé žandovské slévárny prostory pro likvidaci odpadů.
Pardubická firma, která objekt vlastní, plánuje pronajmout areál společnosti, která se na město se záměrem obrátila. "Město supluje názory občanů, kteří si nepřejí, aby byly podobné plány v bývalé slévárně realizovány," uvedl starosta Žandova Karel Nápravník. Majitel zaniklé slévárny dal přitom podnět k zahájení stavebního řízení k demolici objektu, které v současné již době probíhá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů