Sobota, 20. dubna 2024

Amur bude kvůli benzenu jedovatý ještě dlouhá léta

Amur bude kvůli benzenu jedovatý ještě dlouhá léta
Ještě několik let nebudou moci desítky miliónů lidí žijících v severovýchodních provinciích Číny na hranicích s Ruskem používat řeku Sung-chua jako zdroj pitné vody. Podobně na tom budou i Rusové poblíž Amuru, do něhož se Sung-chua vlévá. Od toxických látek benzenu a nitrobenzenu, jež před více než dvěma měsíci unikly při havárii chemické továrny v severočínském městě Ťi-lin, nebude možné koryto řek očistit rychle.
Čínské úřady na odstranění následků havárie podle agentury Reuters vyčlenily prostředky ve výši 26,6 miliardy jüanů (85,8 miliardy korun). Vyčištění řeky Sung-chua by přitom mělo trvat čtyři roky.
"Čína si dala za cíl poskytnout lidem žijícím kolem řeky pitnou vodu do roku 2010," citoval list Beijing Youth Daily z prohlášení státního úřadu na ochranu životního prostředí.

Karcinogeny v bahně
Odborníci již dříve varovali, že důsledky zamoření budou dlouhodobé. "Benzen a nitrobenzen jsou látky špatně rozpustné, těžší než voda, takže klesnou ke dnu do bahna," řekl HN inspektor Karel Zeis z oddělení ochrany vod České inspekce životního prostředí. Zeis upozornil, že benzen je karcinogenní látka, takže by mohla u lidí, kteří by z řeky Sung-chua nebo Amuru používali vodu k pití, vyvolat rakovinové bujení.
Možné problémy, jež havárie Rusům způsobí, Čína zlehčovala. Tvrdila, že následky budou jen minimální, vzhledem k tomu, že soutok řek leží od místa tragédie přes tisíc kilometrů daleko.
Spory o rozsah ekologické tragédie mezi Rusy a Číňany přetrvávají. Zatímco čínští experti na úterní schůzce v Moskvě ve Státní dumě tvrdili, že koncentrace nitrobenzenu usazeného na tajícím ledu Amuru je pod stanovenou hranicí, Moskva zastává opačný názor.
Agentura RIA-Novosti s odvoláním na ruské inspektory uvedla, že koncentrace smrtelně jedovatých toxinů v řece Amur překračuje povolené limity a poškozuje zdraví i ekosystém v okolí města Chabarovsk a ostatních regionů u rusko-čínské hranice.
"Peking se snažil skutečný rozsah havárie zlehčovat. Koncentrace nitrobenzenu byly při výbuchu podstatně větší, než Čína zpočátku uváděla," uvedl náměstek ruského Ministerstva přírodních zdrojů Oleg Mitvol. "Podle našich údajů se při výbuchu v továrně 13. listopadu do vody a vzduchu uvolnilo na sto tun chemikálií."
Rusové proto plánují sledovat nejen kontaminaci řeky kolem Amuru, ale i při jeho ústí do Ochotského moře.

Ryby jsou nepoživatelné
Kromě ohrožení, jež znečištěná řeka představuje pro zdraví desítek miliónů lidí, kteří z ní berou vodu, zabíjí zamořená řeka také ryby. Ruské úřady již v okolí Chabarovsku a Židovské autonomní oblasti vydaly zákaz rybolovu, protože inspektoři zjistili, že maso ryb je cítit po chlóru.
Dodržení tohoto příkazu ale bude pro mnohé původní obyvatele žijící kolem řeky Amur nemožné. "Ryby totiž tvoří hlavní část jejich jídelníčku," poznamenala agentura Itar-tass.
Problémy s odpady, jež do Ruska připlouvají z Číny, jsou dlouhodobé. Ruské ministerstvo přírodních zdrojů je přičítá faktu, že osídlení čínské strany hranice je mnohem hustší a že čínské čističky jsou technologicky zastaralé a již nestačí na mohutně se rozvíjející průmysl.
Náměstek ministra Valentin Stěpankov odmítá rychlé vyčíslení škod. "Koncentrace benzenu v řece klesla, látka ale z řeky nezmizí. Na jaře se benzenem zamořený led pohne směrem do Ochotského moře, které je bohaté na sledě a lososy. Rozsah ekologické katastrofy se proto ukáže teprve v dlouhodobějším horizontu," řekl Stěpankov agentuře RIA-Novosti.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů