Čtvrtek, 28. března 2024

V českolipském muzeu vznikne ekologické centrum

V českolipském muzeu vznikne ekologické centrum
ČESKÁ LÍPA - Ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě vznikne odborné ekologické středisko. Jeho cílem bude informovat veřejnost o ekologické výchově a radit lidem, jak chránit přírodu. Vedoucí přírodovědného oddělení muzea Marta Knauerová řekla, že středisko se poprvé otevře 1. března.

Projekt ekologických středisek podle ní připravil Liberecký kraj. Na jeho území jich bude celkem osm. Vznik ekocenter je financován z evropského sociálního fondu a prostředků ministerstva životního prostředí.

Vlastivědné muzeum v České Lípě je od Nového roku pro veřejnost uzavřeno. Důvodem je údržba expozic, jejich doplnění a obměna. "Je třeba zkontrolovat vystavené předměty, ošetřit je a případně i nakonzervovat," dodala Jana Jakubská z oddělení výstav. Úpravy se podle ní dotknou i archeologické a přírodovědné expozice.

Letošní výstavní sezonu v Českolipském muzeu otevře v březnu expozice věnovaná herci Vladimíru Menšíkovi. "Návštěvník bude mít možnost nahlédnout do jeho života stráveného na chalupě, kterou na Českolipsku vlastnil," doplnila Jakubská. Výstava podle ní nabídne fotografie z rodinného archivu, ale především řadu osobních věcí, které měl Menšík rád a s nimiž si krátil volný čas na venkově.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů